Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Αποχαιρετιστήριο γράμμα ΣΤ΄ τάξης.


Αυτά τα έξι χρόνια που περάσαμε στο Δημοτικό θα μας μείνουν αξέχαστα! Θα θυμόμαστε όλες τις στιγμές είτε ήταν καλές είτε κακές. Φυτικά θα θυμόμαστε το δάσκαλό μας τον κ. Δημήτρη, που ποτέ δεν φώναζε απλά «ύψωνε τη φωνή του».  Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους δασκάλους όπως την κ. Ευδοξία.

Δυστυχώς φέτος θα πρέπει να σας αποχωριστούμε διότι θα κάνουμε μια νέα αρχή στο Γυμνάσιο. Όπως μας είπε η σύμβουλος, ένας κύκλος κλείνει κι ένας καινούργιος ανοίγει.

Επίσης θα μας μείνει αξέχαστη η ηλεκτρονική μας εφημερίδα «Ντελάληδες του 8ου». Μακάρι να μπορούσαμε να την συνεχίσουμε. Ελπίζουμε του χρόνου να πέσει σε καλά χέρια!

Στενοχωριόμαστε πολύ που θα φύγουμε και ευχόμαστε να μην μας ξεχάσετε. 

Η Στ΄ τάξη






Τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη στο Wordle.

Βάλαμε στο Wordle τους στοίχους πέντε τραγουδιών για τη Θεσσαλονίκη (Στο Λευκό Πύργο, Θεσσαλονίκη μου, Θεσσαλονίκη –Ηλιόπουλος-, Θεσσαλονίκη –Καββαδίας- και Σ΄ αναζητώ στη Σαλονίκη) και πήραμε την παρακάτω εικόνα.




Αγγελική Γ., ΣΤ1΄

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ναός Αγίας Σοφίας.


Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού. Είναι ναός της βυζαντινής εποχής από τους πιο παλιούς της πόλης. 

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης / Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ που γίνονταν στη Θεσσαλονίκη ήταν το ¨Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης¨. Αρχικά ονομαζόταν ¨Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού¨ και ξεκίνησε το 1959. Τα τρία πρώτα Φεστιβάλ έγιναν στην Αθήνα. Το 1962 το Φεστιβάλ μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. 

Thessaloniki - The history of my city.



Στο μάθημα των Αγγλικών με την κ. Βίκυ μιλήσαμε για τη Θεσσαλονίκη. Η κ. Βίκυ μας έδωσε κάποια φυλλάδια σχετικά με την πόλη μας. Γνωρίσαμε κάποιες ονομασίες της Θεσσαλονίκης άλλων λαών όπως Salonique (French), Salonicco (Italian) κ.ά. καθώς και κάποια προσωνύμια της όπως Bride of Thermaic Gulf, New Jerusalem κ.ά. Στη συνέχεια έπρεπε να βρούμε τις λέξεις αυτές σε ένα κρυπτόλεξο. Σε ένα άλλο φυλλάδιο διαβάσαμε στα Αγγλικά πληροφορίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης (The history of my city).


Κώστας Κ., ΣΤ1΄

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912.

Η 26η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας, διότι είναι η γιορτή του πολιούχου της του Αγίου Δημητρίου. Επίσης την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την απελευθέρωσή της, το 1912, από τους Τούρκους.
Τον Οκτώβριο του 1912 μετά το ξεκίνημα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου με συμμάχους της Ελλάδας τη Σερβία και τη Βουλγαρία ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε διάφορες περιοχές όπως η Ελασσόνα, η Κατερίνη, η Βέροια. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξέροντας ότι οι Βούλγαροι ήθελαν να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη, ήθελε να την απελευθερώσει πρώτα ο Ελληνικός Στρατός. Ο διάδοχος όμως Κωνσταντίνος ήθελε να προχωρήσει ο στρατός βόρεια. Επικράτησε όμως η άποψη του Βενιζέλου.

Ναός Αγίου Δημητρίου.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου κατασκευάστηκε εις μνήμην του Αγίου Δημητρίου, τον προστάτη της Θεσσαλονίκης, που τον γιορτάζουμε στις 26 Οκτωβρίου. Ο τύπος του ναού είναι αυτός της πεντάκλιτης βασιλικής. Κάτω από το ναό υπάρχει η κρύπτη που λειτουργεί ως μουσείο. 

Προσωνύμια της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πιο πολυτραγουδισμένη πόλη της Ελλάδας και επίσης έχει και πολλά προσωνύμια. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνταν παλιά, άλλα χρησιμοποιούνται και τώρα. 


Τέτοια προσωνύμια είναι:
  • Νύμφη του Θερμαϊκού
  • Φτωχομάνα
  • Πόλη του Αγίου Δημητρίου
  • Συμπρωτεύουσα
  • Συμβασιλεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
  • Εβραιούπολις
  • Νέα Ιερουσαλήμ


Ιωάννα Κ./ΣΤ1΄  

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η αρχαία Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική εποχή, όπως στην Άνω Τούμπα και στη Σταυρούπολη. Η πόλη αποτέλεσμα 26 οικισμών, χτίστηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα και ενισχύθηκε με ευρύχωρη ακρόπολη και τείχος. Μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα το 168 π.Χ, η πόλη γίνεται πρωτεύουσα της "Δευτέρας" από τις τέσσερις επαρχίες στις οποίες οι Ρωμαίοι διαίρεσαν τη Μακεδονία.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Γαλεριανό συγκρότημα.

Ο Γαλέριος γεννήθηκε το 250 μ.Χ στην αρχαία Σερδική, σημερινή Σόφια της Βουλγαρίας και πέθανε το 311 μ.Χ ύστερα από φρικτή ασθένεια.

 Ως αυτοκράτορας  έκανε πολλά κτίρια, όπως τη Ροτόντα, την Αψίδα, τον Ιππόδρομο και το Παλάτι. 

Έλληνες στην Ουρουγουάη

Στην Ουρουγουάη σήμερα ζουν περίπου 3.000 Έλληνες. Το 1932 οι Έλληνες στην Ουρουγουάη ήταν 3.300 άνδρες χωρίς να υπολογίζονται οι γυναίκες. Ο πρώτος Έλληνας που πήγε στην Ουρουγουάη ήταν ο Χειμαριώτης Δημητρίου το 1687. Αρχικά οι Έλληνες δούλευαν σε δύσκολες δουλειές, όπως στα σφαγεία του Μοντεβιδέο (πρωτεύουσα της Ουρουγουάης) κα σε εργοστάσια κατασκευής πέτρας. Σταδιακά όμως ίδρυσαν δικές τους επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.


Κώστας Κ., ΣΤ1΄

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Έλληνες στην Αργεντινή

Μετά το 1870 άρχισαν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες να πηγαίνουν στην Αργεντινή. Στη μετανάστευση των Ελλήνων από το 1890 έως το 1954 προς την Αργεντινή διακρίνουμε 3 φάσεις. Η πρώτη από το 1890 έως το 1924, η δεύτερη από το 1924 έως το 1945 και η τρίτη από το 1945 έως το 1954. Σήμερα στην Αργεντινή ζουν περίπου 20.000 Έλληνες ενώ το 1970 υπήρχαν περίπου 40.000. Οι τρεις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων υπάρχουν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής το Μπουένος Αϊρες.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη με την κ. Laura L. Stachowski, Ph.D. του Indiana University.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 επισκέφτηκε το σχολείο μας η Αμερικανή Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα (Indiana University) κ. Laura L. Stachowski

Η κ. Stachowski ήρθε για να γνωρίσει το σχολείο μας, τους μαθητές και δασκάλους του, ώστε να πραγματοποιηθεί σε αυτό ένα πρόγραμμα με φοιτητές-δασκάλους του Indiana University.

Ετοιμάσαμε ερωτήσεις για μια συνέντευξη, τις μεταφράσαμε με τη βοήθεια της κ. Βίκυς των Αγγλικών και πήραμε συνέντευξη από την κ. Stachowski.

Αγγελική Μ., Παναγιώτα Κ./ΣΤ1΄


- It’s nice to meet you.
- Nice to meet you too.

  • Πώς ονομαζέστε; (What are your names?)

Εμένα με λένε Παναγιώτα, και εμένα Αγγελική. 

Panagiota and Aggeliki.

  • Εσείς πώς ονομάζεστε; (What is your name?).

Το όνομά μου είναι Laura Stachowski .

My name is Laura Stachowski.

  • Από ποιο Πανεπιστήμιο έρχεστε; (What University do you come from?)

Είμαι καθηγήτρια  και έρχομαι από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα στο Bloomington της Πολιτείας Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πανεπιστήμιό μου πήρε το όνομά του από την πολιτεία μας.

I come from Indiana University in Bloomington Indiana in the USA. Our University 's named after our state.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μια ιστοσελίδα με 117 τραγούδια για την ξενιτιά

Η μετανάστευση είναι στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού. Για την ξενιτιά έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια διαφόρων ειδών όπως Δημοτικά, Αμανέδες, Ρεμπέτικα, Λαϊκά και Έντεχνα. Βρήκαμε μια ιστοσελίδα όπου μπορείτε να ακούσετε 117 τραγούδια για την ξενιτιά. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα.




Αλέξανδρος Απ., ΣΤ1΄

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η μετανάστευση στην αρχαιότητα

Οι Έλληνες ξεκίνησαν να μεταναστεύουν ήδη από την αρχαιότητα. Μεγάλη μετανάστευση είχαμε από τον 8ο έως τον 6ο αι. π.Χ. Έλληνες μετανάστευσαν σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Δημιουργήθηκαν πολλές ελληνικές αποικίες στις περιοχές αυτές. Η μετανάστευση αυτή ονομάστηκε Ελληνικός Αποικισμός. 


Οι αιτίες που οδήγησαν τους Έλληνες στη μετανάστευση ήταν:
  • Ο μεγάλος πληθυσμός που ζούσε στις πόλεις-κράτη και έτσι υπήρχε στενότητα χώρου. Επίσης δεν αρκούσε η καλλιεργήσιμη γη για όλους.
  • Η ανάπτυξη του εμπορίου.
  • Η αναζήτηση πρώτων υλών.
  • Πολιτικοί λόγοι.



Ιωάννα Κ., ΣΤ1΄

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Γνωρίζω την ιστορία της πόλης μου.

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ όταν ο βασιλιάς Κάσσανδρος ένωσε τους γύρω μικροοικισμούς και έδωσε στην πόλη το όνομα της γυναίκας του Θεσσαλονίκης, αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το 168 π.Χ κυριαρχούν στην περιοχή της Μακεδονίας οι Ρωμαίοι, οι οποίοι τη διαιρούν σε τέσσερις επαρχίες με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.  Οι Ρωμαίοι κατασκευάζουν την Εγνατία Οδό, η οποία περνούσε μέσα από την πόλη και τη συνέδεε με τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.  Η Εγνατία οδός ανέδειξε οικονομικά και εμπορικά την αξία της πόλης και έτσι η Θεσσαλονίκη αρχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, δίνοντάς την το τίτλο της "Ελεύθερης Πόλης".

Οι τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης

Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη κατά τα βυζαντινά χρόνια, δέχτηκε πολλές επιθέσεις από διαφορετικούς λαούς, αλλά άντεξε στις περισσότερες. Τρεις φορές όμως δεν τα κατάφερε και αλώθηκε από τους εχθρούς.

Η πρώτη άλωση έγινε την Κυριακή 29 Ιουλίου 904 από τους Σαρακηνούς (Άραβες πειρατές). Ο στόλος των Σαρακηνών αποτελούνταν από 54 πλοία, που μετέφεραν 10.000 πειρατές. Η πολιορκία διήρκεσε 3 ημέρες. Αφού μπήκαν στη Θεσσαλονίκη έμειναν 10 ημέρες, λεηλατώντας την. Απείλησαν ότι θα κάψουν την πόλη και τότε βυζαντινοί αξιωματούχοι τους έδωσαν μεγάλες ποσότητες χρυσού, για να σωθεί η πόλη. Φεύγοντας πήραν μαζί τους 20.000 αιχμαλώτους, τους οποίους πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα της Συρίας.

Η μετανάστευση σήμερα

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, το ποσοστό της μετανάστευσης Ελλήνων προς άλλες χώρες και κυρίως τη Γερμανία έχει μεγαλώσει. Έτσι, το 2012 η αύξηση των Ελλήνων μεταναστών προς τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 43%, δηλαδή από 25.811 που ήταν 2011 αυξήθηκε κατά 10.000 άτομα σε 35.811 το 2012.


Παλαιότερα μετανάστευαν περισσότερο απλοί άνθρωποι που δεν είχαν μόρφωση. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Σήμερα μεταναστεύουν κυρίως μορφωμένοι άνθρωποι που έχουν τελειώσει κάποιο Πανεπιστήμιο. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δείχνει ότι το 84% των φοιτητών του θέλουν να μεταναστεύσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας που θα πάνε. Για αυτό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην εκμάθηση των Γερμανικών.


Αγγελική Μ., ΣΤ1΄

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία παλιότερα είχε μεγάλη Εβραϊκή Κοινότητα. Οι πρώτοι Εβραίοι εντοπίζονται στην πόλη το 140 π.Χ. Τα βυζαντινά χρόνια, το 1169, στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν 500 Εβραίοι οι εβραϊκές οικογένειες. Το 1376 έρχεται στην πόλη κύμα μεταναστών Εβραίων από την Ουγγαρία. Πολλοί Εβραίοι  (15.000-20.000) ήρθαν στη Θεσσαλονίκη το 1492, όταν εκδιώχθηκαν από την Ισπανία. Το 1519 η πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης ήταν Εβραίοι, αφού όλο και περισσότεροι Εβραίοι έρχονταν στην πόλη από διάφορες περιοχές της Ευρώπης από όπου τους έδιωχναν. 

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Έλληνες του Καναδά.

Οι Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν προς τον Καναδά στα τέλη του 19ου αι. Οι περισσότεροι μετανάστες πήγαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μείωση της μετανάστευσης άρχισε να σημειώνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ).

Στα βορειοανατολικά των Κάστρων της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το Επταπύργιο. Πιστεύεται ότι χτίστηκε κατά τον 14ο αι. από τους Παλαιολόγους. Είναι γνωστό με την ονομασία Γεντί Κουλέ (=εφτά πύργοι/Γεντί=εφτά, Κουλέ=Πύργος) και αποτελούσε μία από τις γωνίες των τειχών της παλιάς Θεσσαλονίκης. 

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Οι Έλληνες στην Αμερική σήμερα.

Μια από τις χώρες στην οποία μετανάστευσαν πολλοί Έλληνες είναι οι Η.Π.Α. Οι πολίτες των Η.Π.Α. που έχουν ελληνική καταγωγή ονομάζονται Ελληνοαμερικανοί. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, όμως σύμφωνα με το State Department το 2005 περίπου 3.000.000 κάτοικοι των Η.Π.Α. δήλωσαν ότι έχουν ελληνική καταγωγή.

Ελλάδα



Όνομα: Ελλάδα, Ελληνική Δημοκρατία 
Ίδρυση: 3 Φεβρουαρίου 1830
Πληθυσμός: 10.787.670
Έκταση: 131.957 χμ. 


Πρωτεύουσα: Αθήνα 
Γλώσσα: Ελληνικά
Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία 
Θρησκεία: Χριστιανοί Ορθόδοξοι
Νόμισμα: Ευρώ 
Θέση: Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου 
Θάλασσες/σύνορα: Συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Αλβανία, βόρεια με την Βουλγαρία και ανατολικά με την Τουρκία 


Κλίμα: Εύκρατο μεσογειακό
Πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Καβάλα, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Σέρρες, Ρόδος, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Ξάνθη



Βουνά: Όλυμπος, Σμόλικας,Βόρας, Γράμμος, Γκιόνα, Τύμφη, Βαρδούσια, Παρνασσός, Ψηλορείτης, Λευκά Όρη 
Λίμνες:Τριχωνίδα, Βόλβη, Κρεμαστών, Πολυφύτον, Βεγορίτιδα, Βιστονίδας, Κορώνεια, Μεγάλη Πρέσπα, Μικρή Πρέσπα, Κερκίνη
Ποτάμια: Αλιάκμονα, Αχελώος, Πηνειός, Έβρος, Νέστος, Στρυμόνα, Θύαμις, Άραχθος, Αλφειός, Ευρώτας  


Μαρίνα Κρ./ΣΤ1΄

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Καγκουρό

Το καγκουρό είναι μαρσιποφόρο ζώο που ζει στην Αυστραλία και στη Νέα Γουινέα. Υπάρχουν 63 είδη καγκουρό που ανήκουν στην οικογένεια των μακρόποδων.

Η λέξη ¨μαρσιποφόρο¨ είναι από την αρχαία ελληνική λέξη ¨μάρσιπος¨ που σημαίνει σάκος. Οι ιθαγενείς το λένε γολαρού. Καγκουρό το ονόμασε ο Άγγλος θαλασσοπόρος Τζέιμς Κουκ όταν έφτασε στην Αυστραλία και το είδε. Τότε ρώτησε τους ιθαγενείς πώς το λένε. Αυτή του είπαν ¨καν γκου ρό¨ που στη γλώσσα των ντόπιων σημαίνει ¨πάνω κάτω¨.


Η θηλυκιά γεννάει ένα ή δύο μικρά. Το μεγάλο τους πήδημα φτάνει από 6 έως 8 μ. Το βάρος τους φτάνει τα 100 και είναι φυτοφάγα. Τρώνε φύλλα ή χορτάρι και κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα. Έχουν γκρίζο χρώμα και φτάνουν σε ύψος τα 2,5 μ.




Μελίνα Ατ., Βασίλης Δ./ΣΤ1΄

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οι ¨βρωμοέλληνες¨/Επιθέσεις εναντίον Ελλήνων στο Τορόντο το 1918.

Η ζωή των Ελλήνων μεταναστών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν δύσκολη. Οι Αμερικάνοι τους θεωρούσαν κατώτερους ανθρώπους όπως συνέβαινε και με τους Ιταλούς και τους άλλους νοτιοευρωπαίους μετανάστες. Τους Έλληνες τους αποκαλούσαν ¨Filthy Greeks¨ που σήμαινε ¨βρωμοέλληνες¨. Σε εστιατόρια αμερικάνικα από έξω έγραφαν ¨All American. No rats. No Greeks δηλαδή «Αμιγές Αμερικάνικο. Όχι ποντίκια. Όχι Έλληνες.¨.