Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912.

Η 26η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας, διότι είναι η γιορτή του πολιούχου της του Αγίου Δημητρίου. Επίσης την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την απελευθέρωσή της, το 1912, από τους Τούρκους.
Τον Οκτώβριο του 1912 μετά το ξεκίνημα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου με συμμάχους της Ελλάδας τη Σερβία και τη Βουλγαρία ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε διάφορες περιοχές όπως η Ελασσόνα, η Κατερίνη, η Βέροια. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξέροντας ότι οι Βούλγαροι ήθελαν να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη, ήθελε να την απελευθερώσει πρώτα ο Ελληνικός Στρατός. Ο διάδοχος όμως Κωνσταντίνος ήθελε να προχωρήσει ο στρατός βόρεια. Επικράτησε όμως η άποψη του Βενιζέλου.



Ο Ελληνικός Στρατός μετά την απελευθέρωση της Βέροιας (20 Οκτωβρίου) πολιόρκησε την πόλη των Γιαννιτσών και ανάγκασε τους Τούρκους να γυρίσουν στη Θεσσαλονίκη. Την 26η Οκτωβρίου ο Ελληνικός Στρατός έφτασε στη Θεσσαλονίκη και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τον Χασάν Ταξίν Πασά το διοικητή της Θεσσαλονίκης. 


Αυτός την παρέδωσε στους Έλληνες λέγοντας: «Από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε». Τη νύχτα της 26ης-27ης Οκτωβρίου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσής της.


Ιωάννα Κ., ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου