Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Γαλεριανό συγκρότημα.

Ο Γαλέριος γεννήθηκε το 250 μ.Χ στην αρχαία Σερδική, σημερινή Σόφια της Βουλγαρίας και πέθανε το 311 μ.Χ ύστερα από φρικτή ασθένεια.

 Ως αυτοκράτορας  έκανε πολλά κτίρια, όπως τη Ροτόντα, την Αψίδα, τον Ιππόδρομο και το Παλάτι. 



Το Γαλεριανό συγκρότημα καταλάμβανε μία έκταση περίπου 150.000 τ.μ. Τα κτίρια που το αποτελούσαν ήταν διατεταγμένα στη σειρά σε μια ευθεία με άξονα από το βορρά προς το νότο. Εκτεινόταν από τη Ροτόντα ως τη θάλασσα και από το ανατολικό τείχος της πόλης ως την περιοχή μεταξύ της σημερινής πλατείας Ναυαρίνου και της Αγίας Σοφίας. Το συγκρότημα αυτό αποτελούσε το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης.


Σε αυτό το ανάκτορα δεν υπήρχαν μόνο οι βασιλικοί χώροι, αλλά και θρησκευτικοί, διοικητικοί καθώς και αθλητικοί και κτήρια θεαμάτων.


Το κυρίως ανάκτορο ήταν στραμμένο προς τη θάλασσα. Χτίστηκε το 300 μ.Χ στην καρδιά της πόλης. Κομμάτια του παλατιού είναι εμφανή γύρω από το κέντρο της πόλης, δίνοντας μια αρχαία και ιστορική αίσθηση σε αυτό.  Το σίγουρο είναι ότι αποτελούσε ένα λαμπρό οικοδόμημα.

Από αυτό διασώζονται σήμερα ορισμένοι μόνο χώροι όπως  είναι το γνωστό οκτάγωνο, ένα εξωτερικό οικοδόμημα με επτά ημικυκλικές κόγχες στο εσωτερικό του, ένα συγκρότημα λουτρών καθώς και μερικά κομμάτια ψηφιδωτών και μαρμάρινων δαπέδων.

Αναστασία Δ.
Παναγιώτης Στ.   ( Στ2)
Μαρία Σχ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενό σας με βοήθησε πολύ για μια εργασία του σχολείου μου!!

Δημοσίευση σχολίου