Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το ταξίδι για την Αμερική

Πολλοί Έλληνες μετανάστες πήγαν στην Αμερική, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι από άλλες χώρες. Η μεταφορά τους γινόταν με καράβια. Μέχρι το 1850 το ταξίδι γινόταν με ιστιοφόρα και διαρκούσε 4-24 εβδομάδες, ανάλογα με το καράβι. Η μέση διάρκεια του ταξιδιού ήταν 8 εβδομάδες. Μετά το 1850 άρχισαν να χρησιμοποιούνται ατμόπλοια. Το ταξίδι διαρκούσε 2-3 εβδομάδες, ενώ αργότερα, περίπου το 1920, έκαναν 1-2 εβδομάδες.

Τραγούδια για τη μετανάστευση στο Wordle.

Πήραμε τους στίχους από τραγούδια σε σχέση με τη μετανάστευση και τα ¨δώσαμε¨ στο Wordle, για να δούμε ποιες λέξεις εμφανίζονται περισσότερο σε αυτά. Δείτε παρακάτω τι προέκυψε.


Αγγελική Γ., ΣΤ1΄


Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ



Η Αμερική των αρχών του 19ου αιώνα έγινε πόλος έλξης για τους Έλληνες μετανάστες. Η αρχή έγινε περίπου μετά το 1870 με 210 έλληνες να μεταναστεύουν προς τη νέα ήπειρο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε τις επόμενες δεκαετίες φτάνοντας ως το 1920 τους 370.000. Ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών σήμερα υπολογίζεται στους 1.600.000 έως 1.900.000.

ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

 Τα κύρια αίτια ήταν η φτώχεια, οι άθλιες συνθήκες ζωής, η εξεύρεση τροφής, η αναζήτηση ασφάλειας και γενικότερα η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ωστόσο υπήρχε και ένα ποσοστό ανθρώπων που μετανάστευσαν για αναζήτηση νέων εμπειρών και περιπετειών.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Έλληνες της Αυστραλίας

Στην Αυστραλία ζουν 100.000 Έλληνες και 360.000 που έχουν ελληνική καταγωγή. Συνολικά η Ελληνική Κοινότητα της Αυστραλίας είναι μεγαλύτερη από 600.000 άτομα. Οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϋ. Στη Μελβούρνη υπάρχουν ¨ελληνικές¨ γειτονιές, όπου συναντάμε ελληνικά εστιατόρια, καταστήματα κ.ά. Οι Έλληνες έχουν επίσης δικούς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες. Υπάρχει ακόμη και ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα η ¨Ελλάς Μελβούρνης¨ που έχει χρώματα μπλε και άσπρο.
Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες πήγαν στην Αυστραλία πριν το 1880 και δούλεψαν σε χρυσωρυχεία και ανθρακωρυχεία. Οι περισσότεροι Έλληνες πήγαν στην Αυστραλία μετά το 1950.


Αλέξανδρος Απ., ΣΤ1΄

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Πλατεία Αριστοτέλους

Η μεγαλύτερη πλατεία της Θεσσαλονίκης και η πιο γνωστή της είναι η πλατεία Αριστοτέλους. Δημιουργήθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Αρχιτέκτονάς της ήταν ο Γάλλος Ερνέστο Εμπράρ. Την τελική της μορφή η πλατεία την πήρε το 1960. 


Κοιτώντας την πλατεία από την πλευρά της θάλασσας βλέπουμε στο πάνω της μέρος αριστερά και δεξιά τα δύο κτίρια σύμβολα της, το ¨Ολύμπιον¨ (όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και το ¨Ηλέκτρα¨ (ξενοδοχείο). Το πρώτο από αυτά χτίστηκε τη δεκαετία του ΄50 και το δεύτερο τη δεκαετία του ΄60. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας υπάρχει ένα άγαλμα του Αριστοτέλη.

Κωνσταντίνος Κ./ ΣΤ1΄

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Γραμματόσημα για τη μετανάστευση.


Η χώρα μας από τους αρχαίους χρόνους έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μετανάστευση. Σε όλες τις ιστορικές περιόδους η μετανάστευση ήταν και είναι στοιχείο του πολιτισμού μας. Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο αποτυπώνεται και σε γραμματόσημα που έχουν κυκλοφορήσει παλιότερα.


Σε δύο γραμματόσημα απεικονίζονται χελιδόνια (αποδημητικά πουλιά) που συμβολίζουν τους Έλληνες απόδημους/μετανάστες. 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη είσαι μια...

Η Θεσσαλονίκη είναι η πιο πολυτραγουδισμένη πόλη της Ελλάδας. Πάρα πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί για αυτήν και την παινεύουν. Ένα από αυτά ¨που μου αρέσει πολύ είναι το ¨Θεσσαλονίκη¨. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1971 από τον Ηλία Ηλιόπουλο και η μουσική είναι του Γιώργου Ζαμπέτα.
Στο τραγούδι η Θεσσαλονίκη αναφέρεται ως ¨μοναδική στον κόσμο¨, ως ¨όμορφη¨, ως ¨γλυκιά¨ και ως πόλη που έχει ¨κάλλη¨.



Θα πάρω το αμάξι μου
στην τσέπη χαρτζιλίκι

κι απόψε τα μεσάνυχτα
θα `ρθω Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη είσαι μία
στον κόσμο δεν είν’ άλλη
Θεσσαλονίκη μου γλυκιά
πού να `χει τέτοια ομορφιά
και τα δικά σου κάλλη

Θεσσαλονίκη μάγισσα
τραβάς σαν το μαγνήτη
Θεσσαλονίκη μάνα μου
γλυκιά Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη είσαι μια
στον κόσμο δεν είν’ άλλη
Θεσσαλονίκη μου γλυκιά
πού να `χει τέτοια ομορφιά
και τα δικά σου κάλλη

Θεσσαλονίκη είσ’ όμορφη
σ’ όλες τις γειτονιές σου
με τα γλυκά κορίτσια σου
και τις παλιές γωνιές σου


Δήμητρα Κ./ΣΤ1΄

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Thessaloniki

Thessaloniki is a beautiful city and the second largest city in Greece after Athens. Thessaloniki has got 788.952 population.
 Thessaloniki was founted by Kassandros 315 B.C.
The king of Thessalloniki was Kassandros who married the sister of Alexander the Great. In 1912 the city was libarated from Ottoman administration.In 148 B.C. Thessaloniki was the capital of the Roman empire of Macedonia.Romans occupied Thessaloniki in 146 B.C.
 In Thessaloniki we can see lot of sight:The White Tower, The Castles, The Macedonian museum and The Kamara.

Panagiotis Arabatzis


Thessaloniki is the second largest city in Greece and simultaneusly the co-capital. it had lots of names before, such as: Thessaloniki, Salonika and Thessaloniki. It took its name from the half sister of Alexandser the Great. It' s history is big and interesting as the whole  
greek history. It was founted by Kassander in 315 B.C. It's a beautiful city with a lot of ancient places and monuments. It reached its peak during the Byzantine times but the Ottoman Turks managed to conquer our city in 1432 for about 5 centures. 
Thessaloniki was liberated on 28 October in 1912.Those years we had the German Occupation. This is the history of Thessaloniki.

Ioanna Kyzeridou

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης.


Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης καταλάμβανε 2 εκτάρια (20.000 τ.μ. περίπου) στο κέντρο της πόλης. Η αρχή της κατασκευής της υπολογίζεται στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. Χτίστηκε στη θέση μιας αρχαίας επίσης αγοράς. Στη Ρωμαϊκή Αγορά υπήρχαν διάφορα δημόσια κτίρια και ήταν το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της πόλης. Επίσης φιλοξενούσε διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και χώρους ψυχαγωγίας. Η Ρωμαϊκή Αγορά βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1962, ενώ οι εργασίες αναστήλωσης της άρχισαν το 1989. Σήμερα είναι ένας επισκέψιμος χώρος και υπάρχει και μουσείο.



Παναγιώτα Κ., Ελίνα Σ./ΣΤ1΄

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε μνημεία της πόλης μας και στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης




Την Πέμπτη (16/05/2013) επισκεφτήκαμε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας. Αρχίσαμε από τη Ροτόντα όπου είδαμε το ρωμαϊκό ναό εσωτερικά και εξωτερικά. 



Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τραγούδια για τη μετανάστευση: ¨Στις φάμπρικες της Γερμανίας¨


Το τραγούδι ¨Στις φάμπρικες της Γερμανίας¨ γράφτηκε από τον Κώστα Βίρβο και η μουσική είναι του Θεόδωρου Δερβενιώτη.

Στο τραγούδι αυτό αναφέρονται τα διάφορα μέρη όπου έχουν πάει πολλοί Έλληνες μετανάστες. Αναφέρεται η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Αμερική και η Βραζιλία.

Η μετανάστευση και η ξενιτιά αποκαλούνται ¨κακούργες¨ γιατί ¨πήραν¨ πολλούς Έλληνες από την πατρίδα τους. Στην τελευταία στροφή δίνεται κουράγιο στους μετανάστες με την ελπίδα ότι κάποτε θα ξαναγυρίσουν στην πατρίδα.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο τουρνουά ποδοσφαίρου.


Χθές (15/05/13) το σχολείο μας πήρε μέρος σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου Δημοτικών Σχολείων στον Εύοσμο. Η ομάδα μας αποτελούνταν από μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ και κατάφερε να βγει 2η. Στην ομάδα μας συμμετείχαν αγόρια αλλά και 2 κορίτσια. Παίξαμε με δύο σχολεία, ένα του Ευόσμου και ένα των Αμπελοκήπων, νικώντας στον έναν αγώνα και χάνοντας στον άλλο. Ο κάθε αγώνας είχε διάρκεια 30 λεπτών.

Μας άρεσε πάρα πολύ παρόλο που δεν βγήκαμε πρώτοι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και θα θέλαμε να την ξαναζήσουμε.

Ιωάννα Κ., Κωνσταντίνος Κ.,
Παναγιώτης Αρ./ΣΤ1΄

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

20 Ιουνίου 1978: Ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης


Ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης έγινε την Τρίτη 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 23:03. Το επίκεντρο του σεισμού αυτού ήταν 35 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης μας και συγκεκριμένα στο χωριό Προφήτης.


Ο σεισμός σημειώθηκε με μέγεθος 6,6 βαθμούς Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ. Η διάρκεια του ήταν 15 δευτερόλεπτα.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Φανταστική συνέντευξη με ένα γιατρό μετανάστη.


Τα τελευταία 2-3 χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση της μετανάστευσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Η διαφορά με τη μετανάστευση της δεκαετίας του ΄60 είναι ότι σήμερα μεταναστεύουν όχι μόνο απλοί εργαζόμενοι, άνθρωποι χωρίς κάποιο επάγγελμα, αλλά πολλοί πτυχιούχοι, όπως γιατροί, νηπιαγωγοί, νοσοκόμοι κ.ά. Αυτοί μπορούν να βρουν πιο εύκολα εργασία στο εξωτερικό. Έτσι, είπαμε να πάρουμε μια μικρή φανταστική συνέντευξη από έναν Έλληνα γιατρό που θέλει να μεταναστεύσει. Φτιάξαμε τις ερωτήσεις και σκεφτήκαμε τις απαντήσεις που πιθανόν να μας έδινε.

  • Πώς σας λένε και πόσο χρονών είστε;

Ονομάζομαι Μιχάλης και είμαι 27 χρονών.

  • Ποιο το επάγγελμά σας;

Είμαι γιατρός, παθολόγος.

  • Ποιος είναι ο λόγος που θέλετε να μεταναστεύσετε;

Ψάχνω από τότε που τελείωσα τις σπουδές μου για δουλειά, αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω μια σταθερή εργασία. Έχω απογοητευτεί.  Όταν βρίσκω κάτι είναι με πολύ λίγα χρήματα.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

5/18 Αυγούστου 1917: Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης


Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στις 5*/18 Αυγούστου 1917  στις περιοχές Αγ. Σοφίας, Αγ. Δημητρίου, Βαρδαρίου, παραλίας, οδοί Βενιζέλου και Εγνατία. Μέσα σε 32 ώρες η φωτιά είχε κάψει 9.500 σπίτια, έκταση 1.000.000 τ.μ. που αποτελούσε το 32% της έκτασης που είχε τότε η Θεσσαλονίκη. Πάνω από 70.000 άτομα έμειναν άστεγα. 


Οι καταστροφές υπολογίστηκαν σε 8 εκατ. χρυσές λίρες. Κάηκαν πολλά κτίρια όπως ήταν το Ταχυδρομείο, το Τηλεγραφείο, το Δημαρχείο, οι εταιρείες Ύδρευσης και Φωταερίου, η Οθωμανική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, οι αποθήκες της Τράπεζας Αθηνών, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και άλλοι δύο ορθόδοξοι ναοί, το Σαατλή Τζαμί και άλλα έντεκα τεμένη, η Αρχιραββινεία και 16 συναγωγές. Επίσης καταστράφηκαν 4.096 από τα 7.695 καταστήματα.