Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το ταξίδι για την Αμερική

Πολλοί Έλληνες μετανάστες πήγαν στην Αμερική, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι από άλλες χώρες. Η μεταφορά τους γινόταν με καράβια. Μέχρι το 1850 το ταξίδι γινόταν με ιστιοφόρα και διαρκούσε 4-24 εβδομάδες, ανάλογα με το καράβι. Η μέση διάρκεια του ταξιδιού ήταν 8 εβδομάδες. Μετά το 1850 άρχισαν να χρησιμοποιούνται ατμόπλοια. Το ταξίδι διαρκούσε 2-3 εβδομάδες, ενώ αργότερα, περίπου το 1920, έκαναν 1-2 εβδομάδες.




Οι Έλληνες μετανάστες για να πάνε στην Αμερική μεταφέρονταν πρώτα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από εκεί επιβιβάζονταν στα ατμόπλοια για την Αμερική. Αυτό γινόταν μέχρι το 1908 όταν τα αδέρφια Εμπειρίκου ίδρυσαν την ¨Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδας¨ που άρχισε να μεταφέρει τους Έλληνες μετανάστες από τον Πειραιά στη Νέα Υόρκη.



Οι μετανάστες που φεύγαν για την Αμερική ήταν φτωχοί. Αγόραζαν το πιο φτηνό εισιτήριο που κόστιζε 25 δολάρια. Με αυτό εξασφάλιζαν μια θέση στο καράβι και φαγητό (σούπα, ψωμί). 


Οι χειρότερες θέσεις ήταν αυτές που βρίσκονταν στο κάτω μέρος του καραβιού, εκεί που ήταν το σύστημα ελέγχου του καραβιού. Εκεί έμεναν σε έναν ενιαίο χώρο 200-400 ταξιδιώτες για 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με την ταχύτητα του καραβιού.

Αλέξης Κ., ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου