Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ



Η Αμερική των αρχών του 19ου αιώνα έγινε πόλος έλξης για τους Έλληνες μετανάστες. Η αρχή έγινε περίπου μετά το 1870 με 210 έλληνες να μεταναστεύουν προς τη νέα ήπειρο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε τις επόμενες δεκαετίες φτάνοντας ως το 1920 τους 370.000. Ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών σήμερα υπολογίζεται στους 1.600.000 έως 1.900.000.

ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

 Τα κύρια αίτια ήταν η φτώχεια, οι άθλιες συνθήκες ζωής, η εξεύρεση τροφής, η αναζήτηση ασφάλειας και γενικότερα η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ωστόσο υπήρχε και ένα ποσοστό ανθρώπων που μετανάστευσαν για αναζήτηση νέων εμπειρών και περιπετειών.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Την πρώτη περίοδο της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα και ευχάριστα γι΄αυτούς. Αφού έφταναν μετά από ένα μεγάλο και κουραστικό ταξίδι, στοιβαγμένοι μέσα στο καράβι, ήταν αναγκασμένοι να μείνουν σε καραντίνα στο νησάκι Έλις, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης και να περάσουν από ιατρικό έλεγχο. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα.

Η λέξη Έλληνας για τους Αμερικάνους στα πρώτα χρόνια εκστομίζονταν ως βρισιά. Οι Αμερικάνοι θεωρούσαν τους Έλληνες "εισβολείς" που απειλούσαν τις θέσεις εργασίας τους και πώς αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Οι εργοδότες τους τους έβαζαν να κάνουν τις πιο επικίνδυνες δουλειές με μικρά μεροκάματα. Άλλοι έπλεναν πιάτα, άλλοι δούλευαν στα ορυχεία, κάποιοι στο σιδηρόδρομο ή ως λούστροι στο δρόμο. Νεαροί Έλληνες μετανάστες έπεσαν θύματα σε   ανθρώπους που τους έπαιρναν το μεροκάματο και δεν τους άφηναν να έρχονται σε επαφή με κόσμο για να μη φύγουν από τη δούλεψή τους.


Οι πιο άτυχοι μετανάστες ήταν αυτοί που αναγκάζονταν να δουλεύουν στα ανθρακωρυχεία. Πληρώνονταν με κάρβουνο και κουπόνια, αντί για χρήματα ενώ ζούσαν ένα διαρκή εκφοβισμό από τους εργοδότες τους αν τολμούσαν αν διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Η εικόνα των Αμερικανών για τους Έλληνες μετανάστες άρχισε να αλλάζει κατά την έναρξη του του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων.

Περνώντας τα χρόνια η ζωή των Ελλήνων μεταναστών φυσικά και βελτιώθηκε. Οι απόγονοι αυτών των μεταναστών σήμερα αναγνωρίζονται ως ισότιμοι πολίτες με δικαιώματα και έντονη την παρουσία τους στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Αμερικής.



Εύη Φ, Ράνια Μπ., Γκλόρις Ντ., ( Στ2΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου