Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΖΕΑ: ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Ζέα είναι δημητριακό και στην αρχαιότητα αποτελούσε βασικό συστατικό της τροφής των ανθρώπων. Το 1928 απαγορεύθηκε σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε εντελώς η καλλιέργειά της στην Ελλάδα. Ένας ερευνητής στην Αγγλία είπε ότι όταν τη μαγειρεύουμε πρόκειται να γίνει συρρίκνωση του εγκεφάλου και έτσι μετά όλοι οι Έλληνες φοβήθηκαν. Πολλοί μάλιστα αποκαλούσαν την Ελλάδα η "Αποβλακωμένη Χώρα".  Ωστόσο κάποιος ανακάλυψε ότι το σιτάρι μπορεί να προκαλέσει αλματώδη αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, ενώ η ζέα όχι.
Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί που επιζητούν και πάλι την καλλιέργεια της ζέας ενώ άλλοι του σιταριού. Έτσι κάποιοι μιλούν για "Βιολογικό Πόλεμο".


Θρεπτικές ουσίες
Η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι μετά από έρευνες, ότι είναι το μόνο δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Η ζέα είναι επίσης σημαντική όχι μόνο για τις φυτικές της ίνες αλλά και για τα μέταλλα που περιέχει και κυρίως το μαγνήσιο το οποίο ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται " Μαγνήτης της ζωής" Ο Ηρόδοτος ( 15ος αιώνας) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι.

Παναγιώτης Σ., Στ΄2

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου