Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη με τις κυρίες Τριανταφυλλίδου Ευγενία και Κωνσταντίνα Κουτή του Ερυθρού Σταυρού


Στο σχολείο μας βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη (21 Μαρτίου) κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. Ευκαιρία λοιπόν για εμάς να πάρουμε μια συνέντευξη για να μάθουμε τι ακριβώς ήρθαν να κάνουν στο σχολείο μας. 

  • Πώς ονομάζεστυε; Από ποια υπηρεσία είσαστε;

Είμαστε από τον Ερυθρό Σταυρό. Ονομάζομαι Τριανταφυλλίδου Ευγενία και είμαι προϊσταμένη στη νοσηλευτική υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με την εκπαίδευση εθελοντών. Εκπαιδεύομε άτομα που θέλουν να μάθουν πάνω στη νοσηλευτική, να ασχοληθούν με τον άρρωστο. Τους εκπαιδεύουμε στις πρώτες βοήθειες και μετά τους απασχολούμε σε περιστατικά που χρειάονται βοήθεια, που δεν έχουν πόρους, που έχουν πρόβλημα με την υγεία τους και δεν μπορούν να έχουν ένα δικό τους άτομο κοντά τους.

Εγώ είμαι η Κωνσταντίνα Κουτή, νοσηλεύτρια που εκπαιδεύει τους εθελοντές στις πρώτες βοήθειες. Οι δραστηριότητες της κα. Τριανταφυλλίδου είναι κοινές με τις δικές μου, δηλ. είμαι και εγώ εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών και εκπαιδεύτρια εθελοντών.



  • Το κάνετε αυτό μόνο φέτος;

Όχι, εδώ και δύο χρόνια υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που λέγεται ¨Σχολική Υγιεινή¨. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας. Κάνουμε προληπτική εξέταση υγείας σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε γιατρό και να εμβολιαστούν. Είναι μια προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού να καλύψει αυτό το κενό. Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει την προληπτική υγιεινή, όχι βέβαια σε βάθος, αλλά στα βασικά της στοιχεία.

  • Τι ακριβώς κάνατε σήμερα στο σχολείο μας;

Το πρωί ενημερώσαμε γονείς για τον έργο μας και τους δώσαμε κάποιες οδηγίες πρώτων βοηθειών.

Στη συνέχεια εξετάσαμε συμμαθητές σας, της Ε΄ τάξης κυρίως. Εξετάσαμε προληπτικά το ύψος, το βάρος την οπτική οξύτητα, την σκολίωση στην σπονδυλική στήλη. Η παιδίατρος που είναι μαζί μας, ακροάστηκε την καρδιά των παιδιών μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έγινε επίσης οδοντιατρικός έλεγχος των μαθητών. Ελέγξαμε αν έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα από το Υπουργείο εμβόλια. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων τα καταγράψαμε σε ένα χαρτί που το δώσαμε στα παιδιά και να το δώσουν στους γονείς τους. Έτσι, οι γονείς θα δουν τι πρέπει να προσέξουν σχετικά με την υγεία των παιδιών τους και να επισκεφτούν τους αντίστοιχους γιατρούς, είτε ορθοπεδικό, είτε οδοντίατρο.

  • Πώς επιλέγετε τα σχολεία που επισκέπτεστε;

Δίνουμε έμφαση σε εκείνα που έχουν πολλά παιδιά αλλοδαπών. Αυτό είναι το κύριο κριτήριο και ότι έχουν χαμηλούς οικονομικούς πόρους.

  • Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για τον Ερυθρό Σταυρό;

Καταρχήν ο Ερυθρός Σταυρός είναι ένας διεθνής οργανισμός. Στη Θεσσαλονίκη έχει ένα τμήμα του. Τα κεντρικά του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα βρίσκονται στην Αθήνα. Ο παγκόσμιος Ερυθρός Σταυρός έχει την κεντρική του έδρα στη Γενεύη. Ο οραματιστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού ήταν ο Ερρίκος Ντυνάν. Το τμήμα της Θεσσαλονίκης εδρεύει κάτω στη λιμάνι. Μπορείτε να μας επισκεφτείτε με το δάσκαλό σας, να σας κάνουμε μια ξενάγηση. 

Αγγελική Γ., Ιωάννα Κ./ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου