Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

ΣΙΤΑΡΙ

Το σιτάρι ανήκει στην οικογένεια των αγροστωδών, από το οποίο παράγεται αλεύρι κατάλληλο για την αρτοποιία. Το πού και το πότε καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά δεν είναι γνωστό. Πιθανότατα κατάγεται από τη Μεσσοποταμία, από όπου διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη μυθολογία η θεά Δήμητρα δίδαξε την καλλιέργεια του σίτου. Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν "πυρόν".


Οι ποικιλίες του σιταριού είναι δύο:
α) μαλακό: κατάλληλη για την αρτοποιία
β) σκληρό: χρησιμοποιείται στη μακαρονοποιία.


Τα θρεπτικά συστατικά του είναι το άμυλο και οι υδατάνθρακες, και είναι πολύ σημαντικό για τη διατροφή του ανθρώπου. Είναι επίσης το δεύτερο πιο διαδεδομένο φυτό στον κόσμο ύστερα από το ρύζι.

Τάσος Σ., Στ2΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου