Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ευρωπαϊκή βίδρα


Η ευρωπαϊκή Βίδρα είναι θηλαστικό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια (οικογένεια των Μυστελίδων). Είναι γνωστή κι ως ευραστιαστική Βίδρα, κοινή βίδρα, βίδρα του Παλαίου Κόσμου, κι ως ενυδρίδα. Η ευρωπαϊκή βίδρα εκτός από την Ευρώπη ζει και σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Στην Ευρώπη οι περισσότερες βίδρες υπάρχουν στη Νορβηγία. Ζει στο γλυκό  αλλά και σε θαλασσινό νερό (μόνο στη Σκανδιναβία και στη Σκωτία). 


Είναι ζώο υδρόβιο και μπορεί να κολυμπήσει κάτω από το νερό για εκατοντάδες μέτρα. Στα πόδια της έχει νηκτικές μεβράνες και έτσι μπορεί και κολυμπάει γρήγορα. Φτιάχνει τη φωλιά του κοντά στο νερό, υπόγεια με δύο πάντα ανοίγματα. Ζει από 8 έως 13 έτη. Εχθροί της είναι ο λύκος, ο λύγκας, οι αετοί και τα σκυλιά.

Έχει κορμί μακρύ (55-85 εκ.), ελαστικό και μυώδες. Ο λαιμός της είναι μακρύς όπως και η ουρά της (35-55 εκ.). Τα πόδια της είναι κοντά. Έχει χοντρή τριχωτή γούνα για να προστατεύεται από το κρύο. Η γούνα της έχει 80-100 εκ. τρίχες.    




Οι βίδρες τρέφονται με ψάρια, έντομα, βατράχους και μικρότερα θηλαστικά. Aναζητούν την τροφή τους το βράδυ ενώ την μέρα μένουν στα λαγούμια τους. Οι ενυδρίδες ζουν σε λίμνες, ποτάμια, ρυάκια και όπου αλλού που υπάρχει γλυκό νερό. Ζουν μόνες σε περιοχές από 1-40 χιλιόμετρα. Η κύηση του θηλυκού διαρκεί 63 ημέρες και γεννάει 1-4 μικρά.

Δήμητρα Κυρ., Μελίνα Ατ. (ΣΤ1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου