Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Βιολί


Το βιολί είναι το αγαπημένο μου όργανο. Εδώ και 2 χρόνια μαθαίνω να παίζω και εγώ βιολί. Το επέλεξα όταν είδα στην τηλεόραση να το παίζουν σε μια συναυλία Κλασικής Μουσικής. Είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τον ήχο του που να μάθω να το παίζω και εγώ. Θα σας παρουσιάσω παρακάτω κάποια βασικά πράγματα για το αγαπημένο μου όργανο. 


Το βιολί είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που αποτελείται από 4 χορδές οι οποίες στηρίζονται στον καβαλάρη (μικρό ξυλαράκι που βρίσκεται περίπου στο κέντρο του βιολιού) και παίζεται με δοξάρι. Το βιολί στηρίζεται στον ώμο, ενώ το αριστερό χέρι βρίσκεται στις χορδές και το δεξί στο δοξάρι. 


¨καβαλάρης¨

Το βιολί, το πιάνο και η κιθάρα αποτελούν τα πιο διαδεδομένα όργανα στον κόσμο. 


Αυτό το μουσικό όργανο πρωτοεμφανίστηκε τον 16ο αιώνα και είναι η εξέλιξη της λύρας. Επίσης κατά την περίοδο της Αναγέννησης ιδρύθηκαν πολλές σημαντικές σχολές βιολιού όπως στην Βενετία, τη Ρώμη και άλλες πόλεις. Τα πρώτα βιολιά χρησιμοποιήθηκαν για χορούς καθώς και για την εκτέλεση έργων λαϊκής μουσικής. Πολλοί μεγάλοι συνθέτες έγραψαν μουσική για το βιολί όπως: ο Μότσαρτ, ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους και πολλοί άλλοι.


Από τα πιο γνωστά βιολιά που φτιάχτηκαν είναι τα Στραντιβάριους. Κατασκευάστηκαν από τις οικογένειες των Στραντιβάρι στην Κρεμόνα της Ιταλίας μεταξύ 1600-1750. Ο Αντόνιο Στραντιβάρι κατασκεύασε περίπου 1200 βιολιά κατά τη διάρκεια της ζωής του (άφησε και 80 ημιτελή). Τα πουλούσε σε πλούσιους και σε βασιλικές οικογένειες. 


Το πιο ακριβό βιολί Στραντιβάριους πουλήθηκε το 20 Ιουνίου 2011 για περίπου 11.000.000 € (15.890.000 $). Η πώληση έγινε μέσω διαδικτύου και τα χρήματα δόθηκαν για την ενίσχυση των ανθρώπων που πλήγηκαν το Μάρτιο του 2011 από το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Το βιολί αυτό ονομάζεται ¨Lady Blunt¨ και φτιάχτηκε το 1721.


Ονομασίες βιολιού: 
Violino (ιταλικά)
Geige (γερμανικά)
Violin (αγγλικά)


Δέσποινα Κ., ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου