Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Τουλίπα

Περίπου τα 100 είδη λουλουδιών είναι τουλίπες. Οι τουλίπες είναι ποώδη φυτά σε διάφορα χρώματα όπως ροζ, κόκκινο, γαλάζιο, λευκό κ.ά. Ο βλαστός της φτάνει τα 70 εκ. Ως πατρίδα της τουλίπας θεωρείται η Κεντρική Ασία από όπου εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου. Συναντάται στην Ευρώπη, στη δυτική και κεντρική Ασία. Φυτρώνει σε ορεινές, βραχώδεις περιοχές αλλά και σε πεδιάδες. 

Το όνομά της προήλθε από την ομοιότητα που έχει με τουρμπάνι (καπέλο που φορούν στη Μέση Ανατολή). Από τη λέξη ¨toliban¨ προήλθε η λατινική λέξη ¨tulipa¨. 


Μια χώρα γνωστή για τις τουλίπες είναι η Ολλανδία. Έχει τόσες πολλές τουλίπες που την ονομάζουμε ¨Χώρα της τουλίπας¨. Στην Ολλανδία δεν υπήρχαν παλιά τουλίπες αλλά τις έφερε ένας βοτανολόγος το 1953. 


Και στη χώρα μας φύονται είδη τουλίπας κυματόφυλλος, τουλίπα νότια, τουλίπα της Κρήτης, τουλίπα της Χίου κ.ά. Τουλίπες καλλιεργούνταν και στα Βυζαντινά χρόνια στην Μ. Ασία.


Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αναφέρονται στην τουλίπα. Ένας από αυτούς είναι ο εξής:
Κάποτε στην Ανατολή ήταν ένας πρίγκιπας, ο Πέρσης ο Φαράχ. Ήταν ερωτευμένος με την Εχιρίν. Μια μέρα η Εχιρίν σκοτώθηκε και τότε από τον καημό του ο Φαράχ έπεσε με το άλογό του σε έναν γκρεμό. Κάθε σταγόνα από το αίμα του έγινε τουλίπα. Έτσι, η τουλίπα έγινε έμβλημα της Περσίας. 

Ιρανικό νόμισμα με τουλίπα.

 Ανθούλα Κ., Δήμητρα Κ./Στ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου