Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Διάβαση πεζών

Πριν λίγο καιρό ένα συνεργείο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου ήρθε και έφτιαξε διαβάσεις πεζών μπροστά από το σχολείο μας. Με αφορμή αυτό είπαμε να γράψουμε ένα άρθρο για τις διαβάσεις πεζών. 



 Ένας τρόπος για την ασφάλεια των πεζών όταν θέλουν να διασχίσουν ένα δρόμο είναι οι διαβάσεις πεζών. Υπάρχουν διαβάσεις με φανάρια σε μεγάλους δρόμους και άλλες μόνο με σήματα ή διαγραμμίσεις (άσπρες παράλληλες γραμμές) σε μικρότερους δρόμους. Εμείς εδώ αναφερόμαστε σε αυτές χωρίς φανάρια, που από τη μία εξυπηρετούν τους πεζούς και από την άλλη δεν δημιουργούν μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στους οδηγούς. 


Διαβάσεις πεζών υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και χρησιμοποιούνται σωστά από οδηγούς και πεζούς. Όταν κάποιος πεζός θέλει να διασχίσει μια διάβαση πεζών, οι οδηγοί σταματούν,  τον αφήνουν να περάσει και μετά συνεχίζουν. 


Δυστυχώς στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Οι οδηγοί δεν δίνουν σημασία στις διαβάσεις. Δεν σταματούν αλλά συνεχίζουν την πορεία τους, κάνοντας έτσι τις διαβάσεις άχρηστες. Θα σας αναφέρουμε τώρα κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για τις διαβάσεις οι οδηγοί και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι πεζοί. 


Για τους οδηγούς
Αν δεν υπάρχει φανάρι σε μια διάβαση πεζών, η προτεραιότητα ανήκει στους πεζούς. 
Όταν κάποιος πεζός θέλει να διασχίσει τον δρόμο οι οδηγοί πρέπει να σταματήσουν, γι΄ αυτό και όταν βλέπουν διάβαση πρέπει να μειώνουν την ταχύτητά τους.
Σε μια διάβαση πεζών απαγορεύεται η προσπέραση. Επίσης απαγορεύεται αυστηρά η στάση-στάθμευση οχήματος σε απόσταση 5 μ. από τη διάβαση. 


Για τους πεζούς
Προτεραιότητα στη διάβαση πεζών έχουν οι πεζοί αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί συνήθως οι οδηγοί δε σέβονται την προτεραιότητα. 
Ένας πεζός πρέπει να διασχίζει γρήγορα το δρόμο χωρίς καθυστέρηση. 
Ο πεζός πρέπει να ελέγξει καλά το δρόμο πριν τον διασχίσει. 
Πρέπει να διασχίζουμε το δρόμο κάθετα και ποτέ διαγώνια.  

Βρήκαμε και φωτογραφίες με περίεργες διαβάσεις πεζών που θέλουμε να σας τις δείξουμε: 











Αγγελική Μ., Άννα Κ. (Στ1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου