Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

17 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως ανάμνηση της ίδρυσης το 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης.


Εφευρέτης του τηλέγραφου θεωρείται ο Σαμουήλ Μορς. Συγκεκριμένα, στις 24 Μαΐου 1844  έστειλε το πρώτο μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη. Έτσι εγκαινιάστηκε η τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Μετά από 10 χρόνια ο τηλέγραφος δόθηκε στο κοινό και το 1865  ενώ στις 17 Μαϊου 1865  ιδρύθηκε στο Παρίσι από 20 κράτη η  Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση. Σε αυτά τα κράτη ήταν και η Ελλάδα.  


Στην Ελλάδα ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε το 1859
Αντίστοιχα τα πρώτα βήματα στην ασύρματη τηλεγραφία έκανε ο γερμανός Χερτζ, αλλά την ολοκλήρωση πέτυχε ο Ιταλός Γουλιέλμος Μαρκόνι.  Τι σημαίνει όμως η λέξη τηλεπικοινωνία;
Τηλεπικοινωνία (τηλε = μακριά + επικοινωνία) είναι επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις. Τηλέγραφος, ραδιόφωνο, δορυφόροι, κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο, όλα στην υπηρεσία της παγκόσμιας επικοινωνίας. 

 Πάνος Τ. Αντωνία Τ. Γιώργος Σ. ( Στ΄3 )

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου