Κυριακή 1 Απριλίου 2012

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Αυτήν την ημέρα την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την νεότητα, το 1996. Από τότε κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα τα οποία μοιράζονται σε όλο τον κόσμο.



Όλο αυτό το κάνουν με σκοπό να ενδιαφερθούν οι νέοι για τα βιβλία και για να συνεργαστούν οι χώρες για την ανάπτυξη της παιδικής λογοτεχνίας. 

Φέτος, για το 2012 υπεύθυνο είναι το Μεξικό για το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Το έγραψε ο συγγραφέας Francisco Hinojosa, ενώ την αφίσα την σχεδίασε ο εικονογράφος Juan Gedovius.

Στο μήνυμα αναγνωρίζεται η αξία της ανάγνωσης. "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν πολλές ιστορίες που άρχισαν να γεμίζουν τον κόσμο με παραμύθια. Γέμιζαν τον κόσμο με λέξεις, με εικόνες και παράξενους χαρακτήρες. Καλούσαν τον κόσμο να γελάσει, να θαυμάσει, να τις ζήσει..."

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την ημέρα αυτή το ΕΚΕΒΙ οργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς του φίλους, όπως θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά εργαστήρια και άλλα πολλά.Έτσι τα παιδιά θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για τα βιβλία και να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους.

 
Επίσης ο σύνδεσμος εκδοτών Βορείου Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου νοτιανατολικής Ευρώπης, διοργανώνουν ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων. 

Το δεκαήμερο περιλαμβάνει λογοτεχνικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, έκθεση παιδικού βιβλίου και εικαστικών, αφήγηση παραμυθιών, παράσταση Καραγκιόζη καθώς και χάπενιγκ με τραγούδι, χορό και δώρα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012 στο πλαίσιο του έτους εορτασμού "Θεσσαλονίκη 2012 - 100 χρόνια από την απελευθέρωση" υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Συγγραφέας και ποιητής, πασίγνωστος σ’ όλο τον κόσμο για τα παραμύθια του. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε στη ΔανίαΣτα 11 του χρονια έχασε το πατέρα του μένοντας ορφανός. Αυτός και η μητέρα του για να τα βγάλουν πέραδούλευαν σκληρά. Ήταν δύσκολο να πάει σχολείοεπειδή ήταν από φτωχή οικογένεια .

Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία.

Η χάρη του αυτή έφτασε στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το παράξενο αυτό αγόρι. Τον έστειλε σ’ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα. Μετά κόπων και βασάνων, ο Χανς Κρίστιαν τελείωσε το Γυμνάσιο σε ηλικία 23 ετών. «Τα χρόνια αυτά ήταν τα πιο πικρά και σκοτεινά της ζωής μου», έγραψε στην αυτοβιογραφία του. Στη συνέχεια γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αναφέρονται κυρίως σε ανθρώπους φτωχούς και αδικημένους με ψυχικά χαρίσματα.

 
    Τα παραμύθια του είναι:
    Η Βασίλισσα του χιονιού
    Η Τοσοδούλα
    Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι
    Το ασχημόπαπο
    Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
    Το μολυβένιο στρατιωτάκι
    Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα
    Η μικρή γοργόνα
    Το αηδόνι του Αυτοκράτορα



(Άρθρο της Στ΄3 )

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου