Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, τα δύο τμήματα της Ε΄ πήγαμε στο Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Βυζαντινό Μουσείο, σύμφωνα με πληροφορίες που βρήκα στην ιστοσελίδα του Βυζαντινού Μουσείου, έχει έκταση 11.500 τ.μ.. Από αυτά τα 3.000 τ.μ. είναι η μόνιμη έκθεση του μουσείου. Το Βυζαντινό Μουσείο χτίστηκε από το 1989 έως το 1993. Τα σχέδια του μουσείου είναι του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου (1941-1998). Το μουσείο έχει 2.900 εκθέματα που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως από τη Θεσσαλονίκη. 



Στην πρώτη αίθουσα είδαμε έναν παλαοιοχριστιανικό ναό. Είχε  άμβωνες, εκκλησιαστικά αντικείμενα και ένα ψηφιδωτό.  



Στη δεύτερη αίθουσα είδαμε κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Ήταν ένα τρίκλινο δωμάτιο (αίθουσα υποδοχής) που ήταν το σαλόνι των δυνατών (πλουσίων). Μας έκανε εντύπωση γιατί ήταν πολύ μεγάλο και διακοσμημένο με πολλές κι ωραίες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. 



Επίσης, στην αίθουσα αυτή είδαμε πολλά βυζαντινά μαγειρικά σκεύη όπως: πιάτα, κανάτες, ποτήρια, μπολάκια κ.ά. Όλα ήταν κεραμικά και μερικά από αυτά ήταν διακοσμημένα με ζωγραφιές και σχήματα. 




Ακόμη είδαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που έπαιζαν οι Βυζαντινοί, έναν αργαλειό στον οποίο ύφαιναν τα ρούχα τους, κλειδιά και κλειδαριές.





Υπήρχε και ένας αγωγός ύδρευσης.




Στην αίθουσα αυτή ο δάσκαλός μας μάς μοίρασε φυλλάδια για συμπλήρωση. Σε αυτά υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τα εκθέματα της αίθουσας 2. Χωριστήκαμε σε ομάδες και ήσυχα ψάχναμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν. Ήταν ένα ευχάριστο παιχνίδι από το οποίο μάθαμε αρκετά. 




Στη τρίτη αίθουσα είδαμε τάφους που ήταν διακοσμημένοι με πολύχρωμες και φωτεινές τοιχογραφίες. Κάτι που δε μας άρεσε σε αυτήν την αίθουσα είναι ότι όταν πέθαιναν τα μωρά τους τα έβαζαν σε αγγεία. 




Στις υπόλοιπες αίθουσες είδαμε νομίσματα, κοσμήματα, βυζαντινές εικόνες που μοιάζουν με αυτές που έχουμε σήμερα, παλιά χειρόγραφα βιβλία με ωραίες μικρογραφίες.





Αυτή η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο μου άρεσε πάρα πολύ και θέλω να ξαναπάμε εκδρομή που να έχει ως θέμα το Βυζάντιο. 


Μουσικό χειρόγραφο 14ος-15ος αι.
Ιωάννα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου