Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη της κ. Άννας Κουκουδέας, ταμία του Συλλόγου Παραπληγικών Μακεδονίας-Θράκης, στους ¨Ντελάληδες του 8ου¨.

Το σχολείο μας επισκέφτηκε η ταμίας του Συλλόγου Παραπληγικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Άννα Κουκουδέα, που και η ίδια έχει κινητικά προβλήματα. Στο σχολείο μας υπάρχουν συμμαθητές μας με κινητικές δυσκολίες. Έτσι, η κ. Κουκουδέα ήρθε για να μας συμβουλέψει πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους στο σχολείο και τη σχολική τους ζωή. 
Αποφασίσαμε να της πάρουμε μια συνέντευξη. Μια ημέρα πριν μας επισκεφτεί όλη η τάξη μας, η Στ3΄, ετοίμασε τις ερωτήσεις της συνέντευξης. 

Αλέξανδρος Ι., Νίκος Τ., Δημήτρης Π. (ΣΤ3΄)

  • Ποια η ιστορία του συλλόγου σας; 
Ο σύλλογος είναι από το 1971. Είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών*. Εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι το παράρτημα ¨Μακεδονίας-Θράκης¨ παλιά ονομαζόταν ¨Βορείου Ελλάδας¨. Στεγαζόμαστε σε ένα ιδιόκτητο κτίριο στην περιοχή Σιγάλα και Παπαδάκη προς τη Βούλγαρη. Έχουμε μέλη σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, γύρω στα 1.000. Ο σύλλογος απευθύνεται σε ενήλικες. Από 16 ετών μπορεί να γίνει κάποιος δόκιμο μέλος και από 18 ετών γίνεται κανονικό μέλος του συλλόγου. Εγώ είμαι ταμίας του συλλόγου την τελευταία τριετία. Η δράση του συλλόγου είναι πλούσια. Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τρεις άδειες ¨λευκό ταξί¨. Διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις για τα μέλη μας.


  • Ποιος είναι ο σκοπός του συλλόγου σας; 
Ο σκοπός του είναι να βοηθήσει και να αναδείξει τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία. Από την πιο ελαφριά μέχρι τη πιο βαριά που είναι τετραπληγές-παραπληγίες. 


  • Με ποιο τρόπο βοηθάτε; 
Με διάφορους τρόπους. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, έχουμε κάθε Τετάρτη το ¨Καφενείο¨ που έρχονται τα μέλη (όσα μπορούνε) και μιλάνε. Στήσαμε και δικό μας περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παρεμβαίνουμε όταν θίγονται τα προνόμια των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Είχαμε κατέβει για παράδειγμα πρόσφατα στον γραμματέα στο Υπουργείο και διεκδικήσαμε τη διόρθωση ενός λάθους που υπήρχε σε ένα νόμο. Μοιράζουμε τρόφιμα στα μέλη μας, διοργανώνουμε εκδρομές. Πέρυσι διοργανώσαμε μια μεγάλη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη κατά την οποία επισκεφτήκαμε και τον Πατριάρχη. 
Επίσης ξεκινάμε ένα πρόγραμμα για 10 μέλη μας να μάθουν να χειρίζονται Η/Υ. Ξέρετε Word, Excell κ.ά. Είναι σημαντικό για άτομα του συλλόγου μας να μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν Η/Υ και το διαδίκτυο. Μένουν, όπως καταλαβαίνετε, πολύ καιρό στο σπίτι. Να μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους. 


  • Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το σύλλογό σας;
Μπορεί να βοηθήσει οικονομικά και εθελοντικά προσφέροντας εργασία. Να έρχετε να μας βοηθάει, γιατί και τα 3 μέλη του προεδρίου είμαστε σε καρότσι. 


  • Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος απέναντι στο σύλλογό σας; Έρχονται άνθρωποι να σας βοηθήσουν;
Ναι, βεβαίως έρχονται. Βοηθάνε όταν αντιλαμβάνονται ότι θέλουν να κάνουν έργο, ευαισθητοποιούνται. Τελευταία μάλιστα μας χαρήσανε και 2 Η/Υ, από τους ροταριανούς. 


  • Υπάρχει στήριξη από το κράτος προς το σύλλογό σας;
Αυτή τη στιγμή όχι δεν υπάρχει. Έχουν κοπεί όλες οι επιχορηγήσεις, σε όλους τους συλλόγους. Πλέον κοιτάμε να βρούμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης όπως εκδηλώσεις. Επίσης έχουμε και το πολιτιστικό τμήμα μας και έχουμε κάνει για το Ρίτσο, τη ζωή και το έργο του, μια θεατρική ποιητική βραδιά. Έχουμε παίξει 2 φορές. Μία στο Δήμο Θεσσαλονίκης. 

  • Τι στάθηκε αφορμή να μας επισκεφτείτε;
Το τηλεφώνημα της διευθύντριας σας. Ήρθαμε για να κάνουμε αυτοψία του σχολείου σου ώστε να συμβουλέψουμε να γίνουν σωστές κάποιες κατασκευές που να διευκολύνουν το συμμαθητή σας που είναι σε καρότσι. Να βρούμε τρόπους πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με ιατρικούς και οικονομικούς πόρους. Να μεταφέρουμε το πρόβλημα στο Δ.Σ. και στον πρόεδρο για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. 


  • Εμείς ως μαθητές πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα συμμαθητή μας με κινητικά προβλήματα;
Να τον κάνετε να μη νιώθει μόνος, διαφορετικός. Να συμμετέχει στις εκδηλώσεις σας, στις δράσεις που κάνετε και εσείς. 


  • Έχετε ιστοσελίδα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς;
Ιστοσελίδα όχι γιατί σκόνταψε στο οικονομικό. Έχουμε όμως blog και facebook ως Π.Α.Σ.Π.Α. Μακεδονίας-Θράκης (http://paspathessaloniki.blogspot.com/).  


- Η δική σας εφημερίδα πώς λέγεται για να την επισκεφτούμε στο internet;
¨Ντελάληδες του 8ου¨ λέγεται. Μπορείτε να τη βρείτε με μια αναζήτηση στο Google. 


- Να σημειώσω εδώ ότι στο σύλλογό μας έχουμε και πολλούς εκπαιδευτικούς που εργάζονται. Πάντα ήθελα να επισκεφτώ και εγώ ένα σχολείο. Τώρα μου δόθηκε η δυνατότητα. 


- Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. 


- Και εγώ σας ευχαριστώ. 


*παραπληγία: παράλυση των ποδιών που οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου