Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

ΛΟΥΙΖΑ

Η λουίζα είναι γνωστή και ως λεμονόχορτο, λόγω της λεμονάτης γεύσης των φύλλων της. Κατάγεται από τη νότιο Αμερική και την έφεραν στην Ευρώπη οι Ισπανοί.  . Είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο. Όμως η λουίζα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά και μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Βοηθάει στα νοσήματα του στομαχιού και του πεπτικού συστήματος.   Χρησιμοποιείται για το πλύσιμο και καθάρισμα του προσώπου και σε βοτανοθεραπείες. Το τσάι λουίζας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την αντιμετώπιση του πυρετού. Τα φρέσκα φύλλα της λουίζας αλλά και το αιθέριο έλαιο δίνουν άρωμα στο νερό του μπάνιου και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Αν υπάρχουν πληγές μπορούν να επουλωθούν χησιμοποιώντας το έλαιό της.


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Τα φρέσκα φύλλα της χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Δίνουν γεύση σε σάλτσες για λευκά κρέατα ενώ αρωματίζει σαλάτες και γλυκά.
 ΠΡΟΣΟΧΗ
Καλό είναι να αποφεύγουν την λουίζα, άνθρωποι με υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.
Ελένη Κ. Ναταλία Ρ. ( Στ΄2 )

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου