Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ ή " Το χρυσάφι της Μαρίας"


ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η καλέντουλα έχει διάφορα ονόματα. Η επιστημονική της ονομασία είναι calendula arvensis. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη " calendae " (αρχή του μήνα )  που σημαίνει μικρό ρολόι ή μικρό ημερολόγιο. Το αγγλικό της όνομα είναι " Mary΄s gold", δηλαδή χρυσάφι της Μαρίας, επειδή συνηθίζουν τα βάζουν τα άνθη της γύρω από άγαλμα της Παναγίας. Στην αρχαία Ινδία θεωρούσαν το φυτό ιερό, επειδή έφτιαχναν γιρλάντες με τα λουλούδια του τις οποίες έβαζαν γύρω από τα αγάλματα. Άλλα ονόματα είναι  ¨Καλέντουλα των αγρών", " Νεκρολούλουδο", " Κίτρινη μαργαρίτα", " κατιφές".
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πρόσεξαν ότι τα λουλούδια του φυτού ήταν ανθισμένα την πρώτη μέρα στις καλένδες κάθε μήνα, γι΄αυτό και της έδωσαν αυτό το όνομα. Η καλέντουλα θεωρήθηκε φυτό με μαγικές δυνάμεις που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν τις νεράιδες και τις γυναίκες να επιλέξουν τον καλύτερο σύντροφο.

 
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Από τα αποξηραμένα πέταλα των λουλουδιών της φτιάχνονται αλοιφές, τσάγια, έλαια και βάμματα. Βοηθά σε δερματικές παθήσεις, όπως ακμή και εκζέματα. Επουλώνει τραύματα και καταπραϋνει καψίματα. Στην αρχαιότητα έφτιαχναν ένα ποτό, αναμειγνύοντας άνθη καλέντουλας μέσα σε κρασί, που το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της δυσπεψίας. Τα πέταλα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για την παρασκευή αλοιφών που θεράπευαν ερεθισμούςτου δέρματος, ίκτερο, πόνους στα μάτια και πονόδοντους. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να θεραπεύσει κράμπες, βήχα και δαγκώματα από φίδια. . Κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου οι γιατροί - όταν υπήρχε έλλειψη φαρμάκων - φρόντιζαν με Καλεντουλα τις ανοιχτές πληγές, καθώς ήδη γνώριζαν τις αντισηπτικές ιδιότητες του φυτού.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα.
 
Ελένη Β. ( Στ΄2)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου