Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κιθάρα



Η κιθάρα είναι ένα από τα αγαπημένα μου μουσικά όργανα. Παίζω κλασική κιθάρα περίπου τέσσερα χρόνια και μου αρέσει πάρα πολύ. Ξεκίνησα να παίζω κιθάρα στην Γ΄ τάξη όταν ήμουν 9 χρονών. Παίζω διάφορα κομμάτια από τα οποία κάποια   είναι και πολύ γνωστά. Δεν έχω σκοπό να σταματήσω και πιστεύω πώς θα καταφέρω να παίζω κι άλλα μουσικά όργανα.


Παναγιώτης Αρ., ΣΤ1΄


Η κιθάρα είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο το οποίο ανήκει στην οικογένεια της λύρας. Συνήθως οι κιθάρες αποτελούνται από έξι χορδές ενώ υπάρχουν κάποιες άλλες με εφτά, οχτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοχτώ χορδές.  Χρησιμοποιείται για διάφορα είδη μουσικής όπως: τζαζ, μπλουζ, ροκ, heavy metal, λαϊκή κ.α.



Η πρώτη σύγχρονη κιθάρα φτιάχτηκε στην Ισπανία. Η Ισπανική κιθάρα είναι καμπυλωτή με μια τρύπα στο σώμα της για την ενίσχυση του ήχου. Οι χορδές ήταν αρχικά από έντερα αγελάδας ενώ αργότερα φτιάχτηκαν από νάιλον και ατσάλινες χορδές που έχουν μείνει μέχρι σήμερα.



Η πρώτη εξάχορδη κιθάρα εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα. Στη σηνέχεια εμφανίστηκαν και άλλα είδη όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα, η χαβανέζικη και η ακουστική κιθάρα. Μερικά μέρη κλασικής κιθάρας είναι: τα κλειδιά, ο καβαλάρης, το ηχείο, οι χορδές, τα τάστα, η πλάτη κ.ά.


Αλέξανδρος Απ., Παναγιώτης Αρ., ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου