Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η έρημος Καλαχάρι.

Η έρημος Καλαχάρι βρίσκεται στην νότια Αφρική. Η έκταση της φτάνει τα 900.000 τ.χμ. και εκτείνεται σε τρεις αφρικάνικες χώρες, την Μποτσουανα, την Ναμίμπα και την Νότια Αφρική. Το 1849, ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον και ο Ουίλιαμ Οϊγουελ ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που διέσχισαν την Καλαχάρι. Παλιότερα, πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια στην έρημο Καλαχάρι υπήρχε αρκετό νερό και σχηματίζονταν μικρά ποταμάκια. Σήμερα το νερό είναι πολύ σπάνιο. Οι βροχοπτώσεις φτάνουν μόνο τα 3 εκ. ετησίως και η θερμοκρασία είναι συνήθως στους 45 βαθμούς Κελσίου.


Η έρημος αυτή περιλαμβάνει αμμώδης και βραχώδεις εκτάσεις και συνορεύει στα βόρεια με την κοιλάδα του Οκαβάγκο, στα ανατολικά με το Τρανζβαλ, στα νότια με τον ποταμό Οράγγη και στα δυτικά με τα βουνά Νταμάρα και Νάμα. 


Στις οάσεις κατοικούν νομαδικές φυλές, όπως οι Βουσμάνοι και οι Οτεντότοι, οι οποίοι βρίσκουν δύσκολα νερό και τροφή. Για να επιβιώσουν τρώνε συνήθως έντομα. Η απασχόληση τους είναι η κτηνοτροφία και το κυνήγι. 


Στην Καλαχάρι φυτρώνουν πόες και θάμνοι ενώ υπάρχουν πολύ μικρά δάση στα βόρεια και στα δυτικά. 


Στην έρημο Καλαχάρι ζει το θηλαστικό μερκάτ (ή σουρικάτα) που είναι ενδημικό, δηλ. ζει μόνο εκεί. Το θηλαστικό αυτό είναι πάντα σε επιφυλακή για να προστατεύσει τη φωλιά του από τα άλλα άγρια ζώα. 


Μαρίνα Κρ., ΣΤ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου