Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η έρημος Καλαχάρι.

Η έρημος Καλαχάρι βρίσκεται στην νότια Αφρική. Η έκταση της φτάνει τα 900.000 τ.χμ. και εκτείνεται σε τρεις αφρικάνικες χώρες, την Μποτσουανα, την Ναμίμπα και την Νότια Αφρική. Το 1849, ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον και ο Ουίλιαμ Οϊγουελ ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που διέσχισαν την Καλαχάρι. Παλιότερα, πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια στην έρημο Καλαχάρι υπήρχε αρκετό νερό και σχηματίζονταν μικρά ποταμάκια. Σήμερα το νερό είναι πολύ σπάνιο. Οι βροχοπτώσεις φτάνουν μόνο τα 3 εκ. ετησίως και η θερμοκρασία είναι συνήθως στους 45 βαθμούς Κελσίου.


Η έρημος αυτή περιλαμβάνει αμμώδης και βραχώδεις εκτάσεις και συνορεύει στα βόρεια με την κοιλάδα του Οκαβάγκο, στα ανατολικά με το Τρανζβαλ, στα νότια με τον ποταμό Οράγγη και στα δυτικά με τα βουνά Νταμάρα και Νάμα. 

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Η συμμετοχή μας στους αγώνες ανώμαλου δρόμου στο Λαγκαδά.

Στις 19/2/13 πήγαμε μαζί με τον κύριο της Γυμναστικής στα Λουτρά του Λαγκαδά και πήραμε μέρος σε έναν αγώνα ανώμαλου δρόμου. Έγιναν έξι αγώνες. Οι δύο πρώτοι ήταν για αγόρια και κορίτσια Λυκείου που έτρεξαν 4.000 μ. και 3.000 μ. Οι επόμενοι ήταν για αγόρια Γυμνασίου και στη συνέχεια για κορίτσια. Οι τελευταίοι ήταν για κορίτσια και αγόρια  Δημοτικού, στον οποίο τρέξαμε και εμείς στα 1.000 μ. 
Ο καιρός δε μας βοήθησε λόγο της βροχής. Έτσι, ο χώρος στον οποίο τρέξαμε είχε πολλές λάσπες και νερά, όμως περάσαμε πολύ ωραία και ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!!!

Παναγιώτης Αρ., Κωνσταντίνος Κ. (ΣΤ1΄)

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η Γ2΄ φτιάχνει παιχνίδια.

Η τάξη μου, η Γ2΄, χωρίστηκε σε 4 ομάδες και έφτιαξε 4 παιχνίδια βασισμένα σε μία άσκηση της Γλώσσας. Τα παιχνίδια μας είναι φτιαγμένα από πολύ απλά υλικά και... πολύ παιδική φαντασία. 


Η πρώτη ομάδα έφτιαξε ένα κινητό τηλέφωνο και χρησιμοποίησε ένα κουτάκι κολόνιας, ζελοτέιπ, ένα άσπρο χαρτί και ξυλομπογιές. 



Η δεύτερη ομάδα έφτιαξε ένα αυτοκινητάκι και χρησιμοποίησε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, ζελοτέιπ, χαρτόνι, ένα άσπρο χαρτί και μαρκαδόρους. 



Η τρίτη ομάδα έφτιαξε ένα επιτραπέζιο και χρησιμοποίησε ένα χαρτόνι, ένα άσπρο χαρτί, μαρκαδόρους και ξυλομπογιές.



Τέλος, η τέταρτη ομάδα έφτιαξε ένα τρενάκι και χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι νερό του ενός λίτρου, 4 χρωματιστά χαρτιά, εννιά καπάκια μπουκαλιών νερού κόλλα και ψαλίδι. 


Χρυσαφένια Τ., Γ2΄

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αλβανία


Έτος ίδρυσης: 28 Νοεμβρίου 1912
Πληθυσμός: 3.170.048 κατ.
Έκταση: 28.748 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα: Τίρανα
Γλώσσα: Αλβανικά
Πολίτευμα: Προεδρευόμενη, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Θρησκεία: Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί
Νόμισμα: Λεκ


Θέση: Νοτιοανατολικά της Ευρώπης
Θάλασσες: Βρέχεται από την Αδριατική Θάλασσα δυτικά και από το Ιόνιο Πέλαγος νοτιοδυτικά.
Σύνορα: Βόρεια με την Σερβία, ανατολικά με τα Σκόπια και νοτιοανατολικά με την Ελλάδα.
Κλίμα: Κυρίως ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.
Πόλεις: Το Δυρραχίο, το Ελμπασάν, η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, η Αυλώνα, η Κορυτσά, το Κούκες και το Φιερί.
Βουνά: Το ψηλότερο όρος της Αλβανίας είναι το Κοράμπ στην περιοχή της Ντίμπρα (2.753μ.)
Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση στην Αλβανία είναι δημόσια αλλά το 2002 ίδρυσαν ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Τα σπουδαιότερα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι το Πανεπιστήμιο Τιράνων και Πανεπιστήμια άλλων μεγάλων πόλεων της Αλβανίας.

Μαρίνα Κρ., ΣΤ1΄

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ΣΤ1΄ γράφει στίχους για την μετανάστευση.

Στο μάθημα της Μουσικής μαζί με τον κ. Κώστα μιλήσαμε για τη μετανάστευση. Έτσι, μας είπε να φτιάξουμε δικούς μας στίχους σε σχέση με τη μετανάστευση. Ενώσαμε τους στίχους όλων μας και φτιάξαμε το δικό μας τραγούδι.

Δείτε παρακάτω τους στίχους που έγραψαν οι μαθητές της ΣΤ1΄.


Παναγιώτης Αρ. (ΣΤ1΄)


Δυο μετανάστες με φόβο και πόνο
αφήνουν την πατρίδα τους χαμένη στο χρόνο.
Ιωάννα Κ.


Μετανάστης είμαι εγώ και μεταναστώ
όμως πατρίδα δε σε ξεχνώ
θα σε θυμηθώ όπου και αν βρεθώ.
Θεοδοσία Γκ.


Όλοι γύρω αλήθεια λένε
και οι μετανάστες κλαίνε
γιατί απ΄ την πατρίδα φύγανε μακριά.
Παναγιώτα Κ.


Μετανάστεψα κι εγώ σε μια χώρα ξένη
για να φέρω ένα ευρώ κάτω απ΄ τη δική μου στέγη.
Αγγελική Γ.


Μια καρδιά, μια καρδιά που χτυπά και αγωνιά
πώς θα θρέψει οικογένεια, πώς θα θρέψει τα παιδιά.
Μετανάστης δυνατός, πεινασμένος, δυνατός
ψάχνει, ψάχνει για να βρει μια δουλειά
μια δουλειά που να είναι σταθερή.
Ανθούλα Κ.


Μου λείπεις,
γιατί μας εγκαταλείπεις
επάνω στον ουρανό
με τ΄ αεροπλάνο πετάς.
Άννα Κ.


Πάμε σε μια νέα χώρα
σε μια καινούργια γη
αφήνοντας πίσω μας
την παλιά ζωή.

Ταξίδι μακρινό
σ΄ ένα νέο τόπο
ψάχνοντας να βρω
να ζήσω μ΄ άλλο τρόπο.
Αγγελική Μ.


Σαν τα πουλιά μεταναστεύω
στους δρόμους ζητιανεύω.
Τα παιδιά μου, η οικογένεια μου είναι πίσω
αλλά εγώ δε θα τα παρατήσω.
Μαρίνα Κρ.


Όταν ήμουν μικρή
μετανάστευσα στην Αμερική
δούλευα βράδυ και πρωί
για ένα κομματάκι ψωμί.

Αχ! πατρίδα μου γλυκιά
πώς να γυρίσω στα παλιά
περνούσα τόσο ωραία εκεί
πώς να αφήσω όμως κι την Αμερική.
Δήμητρα Καμπούρη


Πατρίδα μου σε αγαπώ
και ας λείπω για πολύ καιρό
την οικογένεια και τους φίλους μου
εγώ ποτέ μου δε θα τους ξεχνώ.
Παναγιώτης Αρ.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανικό πρωινό


Στο μάθημα των Γερμανικών κάναμε ένα μάθημα σχετικά με τη διατροφή. Μάθαμε λέξεις όπως: brot = ψωμί, butter = βούτυρο, honig = μέλι κ.ά. Με αφορμή το μάθημα αποφασίσαμε με τον κ. Στάθη να οργανώσουμε ένα υγιεινό ¨γερμανικό πρωινό¨. Έτσι, τη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου όλοι μας φέραμε τρόφιμα για το πρωινό μας. Στήσαμε το ¨μπουφέ¨ και 2 συμμαθήτριές μας, που έπαιζαν το ρόλο των ¨σερβιτόρων¨ έπαιρναν τις παραγγελίες και σερβίριζαν στους υπόλοιπους. 

Βικτώρια Κ., ΣΤ1΄







Ετοιμάσαμε και ένα πιάτο για τη διευθύντρια του σχολείου μας την κ. Νίτσα... ελπίζουμε να της άρεσε. 





Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η έρημος Σαχάρα

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου και βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική. Είναι μια αμμώδης, ακαλλιέργητη και το περισσότερο μέρος της είναι ακατοίκητο, λόγω των ακραίων συνθηκών διαβίωσης και της ξηρασίας. Σε λίγα μέρη κατοικούν οι άνθρωποι. Τα μέρη όπου κατοικούν, λέγονται οάσεις. Οι οάσεις είναι μέρη όπου έχει νερό και βλάστηση.


    Στη Σαχάρα υπάρχουν μερικές βραχώδες εκτάσεις και βραχώδη όρη όπως: Αχαγκάρ ή Χογκάρ (2.918μ.), το Τιμπέστι (3.415μ.) και τα όρη Αϊρ (2.022μ.). Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν μεγάλα και απότομα βάδη, λόγω των δυνατών ανέμων.


     Κάποτε διέσχιζαν την έρημο διάφοροι ποταμοί και δημιούργησαν κάποιες κοιλάδες και μερικές από αυτές υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Επίσης στη Σαχάρα υπάρχουν και κάποιες λίμνες όπως: Η Μελγκίρ, η Μερουάν, Γυάρλα η Σίουα κ.α.
 Ένα από τα πιο γνωστά της φυτά είναι η Χουρμαδιά, η οποία αναπτύσει βαθιές ρίζες που φτάνουν και τα 30 μέτρα. Από αυτό το φυτό παίρνουν τα φύλλα και τους καρπούς του. Τα γέρικα φυτά της Χουρμαδιάς τα κόβουν για να φτιάξουν τα σπίτια τους.


Στη Σαχάρα και γενικά στις ερήμους δεν αναπτύσσονται πολλά ζώα. Τα είδη ζώων που ζουν στη Σαχάρα είναι ερπετά και έντομα, τα οποία κρύβονται στην άμμο και βγαίνουν τα βράδια για να βρουν τροφή.
    Η θερμοκρασία είναι ακραία. Τα πρωινά φτάνει και τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα βράδια πέφτει υπό τους μηδέν βαθμούς.

Ιωάννα Κ.\ Στ1'

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ένα διαφορετικό μάθημα Γερμανικών.


Ένα διαφορετικό μάθημα Γερμανικών ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στην τάξη μας. Ο κ. Στάθης, ο δάσκαλος των Γερμανικών, χρησιμοποίησε  στο μάθημα έναν καινούργιο προβολέα που είναι αποκλειστικά για το μάθημα των Γερμανικών. 



Ο προβολέας όπως μας είπε ο κύριος Στάθης όταν τον ρωτήσαμε είναι δωρεά της Γερμανικής Πρεσβείας προς το σχολείο μας για το μάθημα των Γερμανικών. 



Το μάθημα ήταν πολύ ευχάριστο. Ακούσαμε φράσεις και τραγούδια στα Γερμανικά που συνοδεύονταν από εικόνες. Ελπίζουμε σύντομα να ξανακάνουμε τέτοιο μάθημα. 

Παναγιώτα Κ., ΣΤ1΄

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου επισκεφτήκαμε το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου. 


Στο Υπουργείο επισκεφτήκαμε την έκθεση ¨Κειμήλια Απελευθέρωσης¨. Εκεί συναντήσαμε την κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που μας ξενάγησε στο χώρο. 


Εκεί είδαμε διάφορα σημαντικά εκθέματα όπως τα γυαλιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, μια παλιά γραφομηχανή του, το δαχτυλίδι της γυναίκας του, το τραπέζι όπου υπογράφηκε η συνθήκη παράδοσης της πόλης μας στον Ελληνικό Στρατό, στρατιωτικές στολές της εποχής εκείνης κ.ά. 







Η κ. Αλεξάνδρα μας παρουσίαζε τα αντικείμενα και μας έδινε ιστορικές πληροφορίες. Μάθαμε έτσι πολλά για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. 

Συνεχίσαμε με μία επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου κατεβήκαμε κάτω στις κατακόμβες, δηλαδή εκεί όπου βασανίστηκε και θανατώθηκε ο Άγιος. Επίσης προσκυνήσαμε τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Ανυσίας και του Αγίου Γρηγορίου. 






Δέσποινα Κ/Στ1΄, Φλωρεντία Π./Στ2΄.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μετανάστευση


Μετανάστευση σημαίνει ατομική ή ομαδική μετακίνηση από την πατρώα γη σε έναν άλλο τόπο, με βασικό κίνητρο την εργασία.

Η μετανάστευση αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο. Στο πλαίσιο των δυτικών κοινωνιών η μετανάστευση αντιμετωπίστηκε αρχικά ως μια φυσιολογική μετακίνηση του πληθυσμού από ένα τμήμα της χώρας ή του κόσμου σε κάποιο άλλο, προκειμένου τα άτομα να αναζητήσουν καλύτερη τύχη και νέες ευκαιρίες. Η μετακίνηση αυτή έγινε νόμιμη επειδή διευκόλυνε την αύξηση του κέρδους των πλούσιων χωρών καθώς και των εταιρειών τους.


ΤΟΠΟΙ ΦΥΓΗΣ

Μεγάλη ήταν η μετανάστευση των Ευρωπαίων προς την Αμερική, την Αφρική και την Ασία με την ανακάλυψη των ηπείρων.

Μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έπεσαν σε οικονομική κρίση, και έτσι οι περισσότεροι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.

Ύστερα από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία στην Ευρώπη, η ΗΠΑ και ο Καναδάς στην Αμερική άρχισαν σιγά σιγά να γίνονται οι παγκόσμιες αγορές εργατικής δύναμης που εξασφαλίζονταν από τα φτωχά οικονομικά κράτη σαν την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και ορισμένα κράτη της Ασίας.

Τεράστιος αριθμός Ελλήνων, κυρίως από τις βόρειες αγροτικές περιοχές της χώρας μας φεύγει εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και πιο πολύ στη Γερμανία, ζητώντας δουλειά στις εκεί αγορές.


ΑΙΤΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν τόσο στις χώρες από όπου φεύγουν οι μετανάστες όσο και σε αυτές που τους δέχονται. Μερικές από αυτές είναι:
α) Οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης με τις αναπτυγμένες χώρες.
β) Η γεωγραφική θέση ενός τόπου επηρεάζει τη μετακίνηση των πληθυσμών.
γ Η καλλιεργήσιμη έκταση ενός τόπου δεν είναι αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες για εργασία, οπότε αρκετοί κάτοικοι αναγκάζονται να φύγουν.
δ) Οι πόλεμοι και τα διάφορες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, ξηρασία, σεισμός, καταστρέφουν τις περιουσίες των ανθρώπων που αναγκάζονται να αναζητήσουν τροφή και στέγη σε άλλες περιοχές.


ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • Εσωτερική μετανάστευση που αφορά στη μετακίνηση των κατοίκων μιας χώρας μέσα στα δικά γεωγραφικά όρια.
  • Εξωτερική μετανάστευση που αφορά στη μετακίνηση των κατοίκων μιας χώρας έξω από τα σύνορά της.
  • Εκούσια ή Ακούσια
  • Προσωρινή ή μόνιμη

Οι μαθητές του ΣΤ΄2

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Δρυοκολάπτης.

Ο Δρυοκολάπτης είναι πτηνό αναρριχητικό, μπορεί δηλ. να σκαρφαλώνει στα δέντρα. Υπάρχουν περίπου 200 είδη δρυοκολαπτών και ζουν σε δάση σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να τους ακούσετε και με άλλα ονόματα όπως τσικλιτάρες ή τζουμπλιντάρες. Έχουν στα πόδια τους τα δύο εξωτερικά τους δάχτυλα γυρισμένα προς τα πίσω και τα εσωτερικά τους προς τα μπρος. Έτσι καταφέρνουν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα. Το μήκος τους είναι από 9 μέχρι 55 εκατοστά. Το χρώμα τους είναι ασπρόμαυρο και λίγο πρασινωπό. Έχουν μακρύ κεφάλι και ράμφος. Επίσης ο δρυοκολάπτης είναι αρκετά ωφέλιμος γιατί τρώει τα σκουλήκια και τα άλλα έντομα. Πηγαίνει από δέντρο σε δέντρο και χτυπάει τον κορμό τους. Από τον ήχο καταλαβαίνει ποια είναι κούφια που σημαίνει ότι εκεί μέσα μπορεί να βρει τροφή (έντομα). Κατασκευάζει τη φωλιά του μέσα σε κουφάλες δέντρων ή ανοίγει μόνος του τρύπες στους κορμούς. Το θηλυκό γεννάει στη φωλιά 3 φορές κάθε έτος από 5-8 αυγά. Τα κλωσάει 16 ημέρες. Είναι ένα όμορφο πτηνό αλλά μπορεί να το δει κανείς μόνο αν είναι πολύ προσεκτικός. 

Ανθούλα Κ., ΣΤ1΄.