Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αίγυπτος (Egypt/Ägypten).

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που βρίσκεται σε δύο ηπείρους (Αφρική και Ασία). Το μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται στη βορειοανατολική Αφρική. Είναι επίσης μια μεσογειακή χώρα και μια από τις χώρες της Αφρικής με μεγάλο πληθυσμό (75.500.662 κατ.). Η χώρα είναι γνωστή για τις μεγάλες πυραμίδες της, τη μεγάλη Σφίγγα και γενικά για τα μνημεία και τους ναούς της.


Οι περισσότεροι κάτοικοι διαμένουν στις όχθες του ποταμού Νείλου, που είναι η μόνη εύφορη περιοχή της χώρας. Η υπόλοιπη χώρα αποτελείται από ερήμους (Σαχάρα).

Πρωτεύουσα της Αιγύπτου είναι το Κάιρο (8.000.000 κατ. περίπου). Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Αλεξάνδρεια, η Σαμαλούτ, το Σουέζ, το Φαγιούμ.


Στην αρχαία Αίγυπτο η χώρα ονομαζόταν Kemet που σημαίνει ¨Μαύρη γη¨. Η ονομασία αυτή οφειλόταν στο μαύρο χρώμα που έπαιρνε η γη όταν πλημμύριζε ο Νείλος. Σύμφωνα με τον αρχαίο γεωγράφο Στράβων, η λέξη ¨Αίγυπτος¨ προέρχεται από τις λέξεις Αιγίαο (= Αιγαίο) και υπτίως (= κάτω, νότια). 


Η Αίγυπτος χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Αίγυπτο. Άνω Αίγυπτος είναι η περιοχή όπου βρίσκεται ο πρώτος καταρράκτης του Νείλου, ενώ η Κάτω Αίγυπτος είναι η περιοχή στις εκβολές του Νείλου. 


Ανθούλα Κ., Βικτώρια Κ. /ΣΤ1΄ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου