Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ινουίτ/Εσκιμώοι

Τους Εσκιμώους τους συναντάμε σε βόρειες χώρες όπως στην Αλάσκα, στην Γροιλανδία και στον Καναδά. Οι Εσκιμώοι στη γλώσσα τους ονομάζονται Ινουίτ που σημαίνει ¨άνθρωποι¨. Η λέξη Εσκιμώος είναι γαλλική και σημαίνει αυτός που ¨τρώει ωμά¨. Οι Ινουίτ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ασία το 3000 π.Χ. και μετανάστευσαν στην Αλάσκα. Περίπου το 2500 π.Χ. ένα τμήμα τους πέρασε στην Γροιλανδία. Άλλη μια μετανάστευση των Ινουίτ προς την Γροιλανδία πραγματοποιήθηκε το 1000 μ.Χ. 


Για να εξασφαλίσουν την τροφή και την ένδυσή τους οι Εσκιμώοι κυνηγούσαν κυρίως φώκιες και φάλαινες. Για τη μετακίνησή τους χρησιμοποιούσαν έλκηθρα τα οποία έσερναν σκυλιά. Στη σημερινή εποχή η ζωή τους έχει πιο μοντέρνη. Έχουν εξελιχθεί, ώστε σήμερα χρησιμοποιούν τζιπ και νέες τεχνολογίες. 


Στις περιοχές που ζουν, τα φυτά είναι πολύ λίγα, οπότε είναι πολύ καλοί κυνηγοί και ψαράδες. Κυνηγούν ζώα όπως: τάρανδους, φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, πολικές αρκούδες, πουλιά. Ψαρεύουν διάφορα ψάρια και φάλαινες. 



Έχουν Σαμάνους (σοφούς μάγους-γιατρούς) που, όπως πιστεύουν οι Ινουίτ, μπορούν να θεραπεύσουν κάθε σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα, να προβλέψουν τον καιρό, να συμβουλέψουν και να καθοδηγήσουν του ανθρώπους. 

Αλέξης Κ., Δήμητρα Κυρ., Παναγιώτα Κ./Στ1΄.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου