Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λευκό Πύργο.



Την προηγούμενη Τρίτη τα τμήματα της ΣΤ΄ τάξης (ΣΤ1΄ και ΣΤ2΄) επισκεφτήκαμε το ¨σύμβολο¨ της πόλης μας, το Λευκό Πύργο, τον οποίο οι περισσότεροι συμμαθητές μας δεν τον είχαν επισκεφτεί μέχρι τώρα. 


Πρώτα θα σας δώσουμε μερικά ιστορικά για το Λευκό Πύργο.

Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα στη θέση που υπήρχε παλαιότερα ένας βυζαντινός Πύργος. Περιβαλλόταν από οκτάγωνο περιτοίχισμα με 3 μικρότερους πύργους στις γωνίες. Το περιτοίχισμα είχε χτιστεί το 1535/36 και κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.


Πριν να ονομαστεί Λευκός Πύργος είχε διάφορες ονομασίες όπως: ¨Πύργος του Λέοντος¨, ¨Φρούριο της Καλαμαριάς¨, ¨Πύργος των Γενιτσάρων¨, ¨Πύργος του Αίματος¨ επειδή κατά τον 19ο αιώνα λειτουργούσε ως φυλακή μελλοθανάτων που εκτελούνταν σε αυτόν. Η ονομασία ¨Λευκός Πύργος¨ καθιερώθηκε το 1890/91, όταν ένας Εβραίος κατάδικος τον άσπρισε με ασβέστη για να κερδίσει την ελευθερία του. 


Έχει σχήμα κυλινδρικό, ύψος 33,90 μ., διάμετρο 22,70 μ. και περίμετρο 70 μ. Ακόμη έχει 29 ανοικτά παράθυρα και 8 που έχουν κλείσει. Η σκάλα που υπάρχει για να ανέβεις πάνω έχει μήκος 120 μ. και 96 σκαλοπάτια. Από το 1985 λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. 


Για να ανέβουμε στο Λευκό Πύργο χωριστήκαμε σε 3 ομάδες των 15 μαθητών. Σε κάθε όροφο, που συνολικά είναι 6, είδαμε τους εκθεσιακούς χώρους που υπήρχαν. Είδαμε παλιά νομίσματα που μας έκαναν εντύπωση.







 Επίσης μας άρεσαν τα μικρά δωματιάκια που υπήρχαν και ήταν σαν λαβύρινθος. 



Όμως πιο πολύ άρεσε σε όλα τα παιδιά η θέα από πάνω που είδαμε τη θάλασσα, τις πολυκατοικίες, τους δρόμους και το Χορτιάτη. 






Ανθούλα Κ. (Στ1΄), Ευθυμία Ρ. (Στ2΄). 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου