Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Άγιος Δημήτριος


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περίπου το 280-284  μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Επίσης είναι ο προστάτης  της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης.


Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε ηλικία 22 ετών κατάφερε να φτάσει σε μεγάλο βαθμό αξιωματικού στο Ρωμαϊκό στρατό. Το 303 που αυτοκράτορας που τότε ήταν ο Διοκλητιανός. Τον φυλάκισαν γιατί έγινε Χριστιανός και δίδασκε σε παιδιά το Χριστιανισμό.
Σύμφωνα με τη παράδοση ο Άγιος ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα μέσα στην φυλακή για να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Όταν νίκησε ο Νέστορας  ο Αυτοκράτορας εξοργίστηκε και τον αποκεφάλισε, ενώ ο Άγιος Δημήτριος δολοφονήθηκε με λοχισμό στα πλευρά.


Στη συνέχεια οι Χριστιανοί πήραν το σώμα του Αγίου και το έθαψαν κρυφά. Από τον τάφο του άρχισε να αναβλύζει μύρο και έτσι ονομάστηκε Μυροβλύτης. Στις εικόνες και στην Αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος απεικονίζεται  πάνω σε κόκκινο (ή καφέ) άλογο να σκοτώνει τον Λυαίο.
Στον τάφο του χτίστηκε ένας μεγάλος ναός για εκείνον. Η μνήμη του τιμάται στις 26 Οκτωβρίου.


Δέσποινα Κ., Αγγελική Γ./ Στ1΄                         
                                                                                                                          

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου