Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Οδυσσέας Ελύτης: ΤΟ ΤΡΕΛΟΒΑΠΟΡΟΜε αφορμή τη γνωριμία μας με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και το ποίημα του"Το τρελοβάπορο" οι μαθητές του Στ΄3 γράψαμε σύντομα αλλά πολύ εύστοχα τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας για την Ελλάδα.


                                    ΤΟ ΤΡΕΛΟΒΑΠΟΡΟ
Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
κι αρχίζει τις μανούβρες "βίρα-μάινα"
την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές
φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ' τις δυο μεριές

Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ' όνειρο
κι έχει λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρό
από τα βάθη φτάνει στους παλιούς καιρούς
βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούς

Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα
                       Οδυσσέας Ελύτης

" Η Ελλάδα είναι ένα τρελοβάπορο που καταφέρνει μέσα από δυσκολίες να βγαίνει νικήτρια. Είναι οι θάλασσές της και ο ζεστός της ήλιος. Είναι η θρησκεία. Η Ελλάδα είναι τα όμορφα νησιά της με τα ήσυχα δρομάκια της"        ( Ταμάρα Π. )

" Την Ελλάδα την αγαπώ πολύ. Χαίρομαι για την πατρίδα μου και τα υπέροχα μνημεία της, τις καταγάλανες θάλασσές της. Η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα σε όλον τον κόσμο" ( Κατερίνα Χ.)

" Η Ελλάδα είναι ένα τρελοβάπορο. Όμως έχει ωραία νησιά, θάλασσες, μνημεία και ωραία τοπία". ( Ελισάβετ Π.)
                                                                                                                              


¨Η Ελλάδα είναι σαν τον Οδυσσέα που όλη την ώρα συναντούσε δυσκολίες αλλά τελικά τις ξεπερνούσε με το δικό του τρόπο. Έτσι είναι η Ελλάδα μου" ( Δημήτρης Π. )

" Πιστεύω πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνέχεια περνάει δυσκολίες, αλλά πάντα καταφέρνει να ανταπεξέρχεται. Είναι μια χώρα μικρή, αλλά έχει τις ομορφιές όλου του κόσμου! Ήλιο, θάλασσα, βουνά, πεδιάδες. Είναι μια χώρα με χιλιάδες χρόνια ιστορία και αυτό δε θα αλλάξει ΠΟΤΕ! ( Χρύσα Χ. )

" Η Ελλάδα για εμένα είναι μια ατελείωτη πεδιάδα, με διάφορα ωραία νησιά και έναν υπέροχο ήλιο να δείχνει την ομορφιά της" ( Γιώργος Χ. )

" Η Ελλάδα για μας σημαίνει αγάπη, οικογένεια, ευτυχία, ελευθερία. Εμείς είμαστε η άλλη γενιά της Ελλάδας και δεν πρέπει να την αφήσουμε να βουλιάξει". ( Μιχάλης Σ. )

" Η Ελλάδα για εμένα είναι πολιτισμός και ιστορία. Είναι φύση: θάλασσα, στεριά, ήλιος, δέντρα, λουλούδια. Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα, αν και λίγο απογοητευμένη Απογοητευμένη, γιατί αυτή η χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία κοντεύει να τη χάσει" . ( Κλειώ Χ. )
" Νιώθω περήφανος που είμαι Έλληνας και έχω την τιμή να λέγομαι Έλληνας. Ελλάδα σημαίνει θυσία, ελπίδα, αξιοπρέπεια. Είναι μια χώρα που έχει τραβήξει πολλές φουρτούνες και τις έχει ξεπεράσει".  ( Νίκος Τ. )

" Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή. Έχει περάσει πολλά βάσανα αλλά κατάφερε να κρατηθεί στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει πανέμορφους τόπους, χωριά, βουνά, ποτάμια, λίμνες και φυσικά πολλές ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ! "  ( Αντωνία Τ. )


 " Ελλάδα για μένα είναι νησιά, σπίτια, μαγεμένη όμορφη μα και παράξενη  πατρίδα, καλοκαίρι, ήλιος ηλιάτορας, θάλασσα" . ( Μαρία Σ. )" Είναι μια χριστιανική εκκλησία ανάμεσα σε θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, δάση και βουνά" . ( Γιώργος Σ. )

" Ήλιος. Ο ήλιος ποτέ μα ποτέ δε θα σταματήσει να λάμπει στην Ελλάδα. Θα είναι πάντα στις καρδιές μας. Θάσος, Νάξος, Κρήτη. Εμείς οι Έλληνες πάντα θα ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον". ( Παναγιώτης Τ. )

" Η Ελλάδα είναι μια χώρα με θάλασσα, ήλιο, ποιήματα, ωραία μνημεία" ( Μαρβίνα Π. )

" Είναι μια πανέμορφη χώρα  με μεγάλο πολιτισμό που έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές" .( Βασίλης Χ. )

" Η Ελλάδα είναι σαν την Αργοναυτική εκστρατεία. Πάντοτε συναντούσε δυσκολίες. Πάντοτε όμως τις ξεπερνούσε γιατί όλοι οι ναύτες είχαν πίστη στις δυνατότητές τους. Πιστεύω πώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της. Όμως εμείς η νέα γενιά δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό που λέγεται Ελλάδα, αυτό που λέγεται πατρίδα. Η Ελλάδα έχει μείνει και θα μείνει στην ιστορία και στις καρδιές όλων μας, γιατί τα κατάφερε να σταθεί όρθια παρόλες τις δυσκολίες της. Είμαι περήφανος που γεννήθηκα στην Ελλάδα και είμαστε τυχεροί που είμαστε Έλληνες" . ( Αντώνης Χ. )

Παράλληλα με αφορμή τα όσα είπαμε και ακούσαμε μία συμμαθήτριά μας έγραψε το " δικό " της ποίημα.

     ΠΑΤΡΙΔΑ
Κάποτε πολέμησαν για
την ελευθερία και αργότερα
κατάλαβαν πως ήταν για την
Ελλάδα!

Γυναίκες με τα άσπρα
τους,  με μακριούς μανδύες,
έγραψαν για την Ελλάδα μας
σελίδες  Ιστορίας.

Με πλούσιους ποιητές,
ζωγράφους,εικονογράφους
κι ας μην ποτέ ξεχνάμε
τους πεζογράφους

Αχ όμορφη και παράξενη
πατρίδα για σένα μόνο
θα ΄μενα και θα σε ΄κανα
ηρωίδα...
                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                      Κατερίνα Χα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου