Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η ¨Γκουέρνικα¨ στην έκθεση εικαστικών μας

Ένα από τα έργα ζωγραφικής του σχολείου μας είναι η Γκερνίκα ή στα Ισπανικά Γκουέρνικα, ένα από τα πιο διάσημα έργα του Πάμπλο Πικάσο. Αν και ο πραγματικός πίνακας είναι ασπρόμαυρος με αποχρώσεις του γκρι, οι συμμαθητές μας της ΣΤ3΄ του έδωσαν χρώμα.


Ο Πικάσο έφτιαξε τον πίνακα ειδικά για μια έκθεση στο Παρίσι το 1937. Εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό γεγονός του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία, όταν γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και κατέστρεψαν την πόλη Γκερνίκα σκοτώνοντας 1650 ανθρώπους. Η ¨Γκουέρνικα¨ βρισκόταν από το 1939 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ισπανία το 1981 στο Μουσείο του Πράδο. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στη Μαδρίτη.


Στο έργο αριστερά υπάρχει μια μητέρα που κρατά αγκαλιά το νεκρό της παιδί. Ακριβώς από πάνω της φαίνεται ένα κεφάλι ταύρου που συμβολίζει τη βία και τον πόλεμο. Κάτω από τη μητέρα βρίσκεται ένας νεκρός μαχητής με τα χέρια του ανοικτά. Στη συνέχεια βλέπουμε ένα άλογο που έχει ανοιχτό το στόμα του. Αυτό συμβολίζει τους ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια όταν βομβαρδίζονταν. Επάνω από το κεφάλι του αλόγου υπάρχει μια λάμπα που συμβολίζει τον πολιτισμό. 
Στα δεξιά του πίνακα υπάρχουν γυναικείες μορφές που προσπαθούν να σωθούν από την επίθεση. Ακόμη δεξιά υπάρχει ένας άνθρωπος λίγο πριν πέσει νεκρός. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το βομβαρδισμό παριστάνεται με ημίλευκα και λευκά τριγωνάκια. 

Δέσποινα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου