Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875)

Ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν Δανός συγγραφέας και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο για τα παραμύθια που έγραψε. Η οικογένειά του δεν ήταν εύπορη, καθώς ο πατέρας του ήταν παπουτσής και η μητέρα του πλύστρα. Γεννημένος στην πόλη Οντένσε στις 2 Απριλίου του 1805, έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 11 ετών.
Όταν είχε ελεύθερο χρόνο έπαιζε με ένα μικρό κουκλοθέατρο. Κατασεκύαζε ο ίδιος τις κούκλες και δημιουργούσε δικές του ιστορίες. 
Σε ηλικία 14 ετών πηγαίνει στην Κοπεγχάγη και προσπαθεί να γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ηθοποιός και τραγουδιστής. Αρχίζει να γράφει τα πρώτα του μικρά ποιήματα. Ήταν όμως τυχερός, γιατί τον πήρε υπό την προστασία του ο Jonas Collin διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου της Κοπεγχάγης. 
Ο Άντερσεν έγραψε στο σύνολό τους 168 παραμύθια. Τα παραμύθια του βασίζονται σε λαϊκούς θρύλους και είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στα παραμύθια του δεν υπάρχουν δράκοι και μάγισσες. Οι κακοί είναι οι άνθρωποι και οι αδυναμίες που έχουν (ματαιοδοξία, εγωισμός κ.ά.). Οι ήρωες των παραμυθιών του δεν είναι πρίγκιπες κ.λπ. αλλά φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από ευγένεια, καλοσύνη και μεγαλοψυχία. 
Εκτός από παραμύθια έγραψε και βιβλία ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Μεταξύ του 1833-1851 κάνει 29 ταξίδια  σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Την Ελλάδα την επισκέφτηκε το Μάρτιο του 1841. Γράφει το βιβλίο ¨Οδοιπορικό στην Ελλάδα¨ που αναφέρεται στην Αθήνα. Επισκέφτηκε το Θησείο, το Φάληρο και άλλες περιοχές. Αδυναμία ιδιαίτερη είχε στην Ακρόπολη την οποία επισκεπτόταν καθημερινά. Πέθανε το 1875 σε ηλικία 70 ετών. 

Μερικά από τα έργα του είναι:

  • Η βασίλισσα του χιονιού.
  • Η  βασιλοπούλα και το ρεβύθι.
  • Η τοσοδούλα.
  • Το ασχημόπαπο.
  • Το μολυβένιο στρατιωτάκι. 


Ιωάννα Κ., Παναγιώτα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου