Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες




Φέτος, το καλοκαίρι του 2012 διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητικοί αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια. Η προέλευσή τους είναι από την αρχαία Ελλάδα. Γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία. Στην αρχαία Ελλάδα δεν είχαν μόνο αθλητικό χαρακτήρα αλλά και θρησκευτικό, αφού γίνονταν για να τιμηθεί ο Δίας. Στην αρχαία Ολυμπία υπήρχε άλλωστε και ένα τεράστιο άγαλμα του Δία. 
Για πρώτη φορά Ολυμπιακοί Αγώνες καταγράφηκε ότι έγιναν το 776 π.Χ. Αρχικά, μέχρι το 650 π.Χ. αποτελούνταν από ένα μόνο άθλημα: το τρέξιμο στα 192 μ. Μετά συμπεριέλαβαν και άλλα αθλήματα: πάλη, πένταθλο, ιππασία, αγώνας δρόμου με άρματα. Οι νικητές έπαιρναν ένα στεφάνι αγριελιάς, τον κότινο.


Όσο διαρκούσαν οι αγώνες οι πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων σταματούσαν. Ίσχυε δηλ. ανακωχή, η ιερή εκεχειρία, που διαρκούσε 7 ημέρες πριν και μετά τους αγώνες και όσο γίνονταν οι αγώνες. 
Στους αγώνες μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο άντρες ελεύθεροι πολίτες. Απαγορευόταν αυστηρά (θανατική ποινή) να μπουν και να παρακολουθήσουν τους αγώνες γυναίκες και δούλοι.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν χωρίς διακοπή για 1.169 έτη, ώσπου ήρθε το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Μ. Θεοδόσιος και τους κατήργησε. Αυτό το έκανε γιατί πίστευε ότι οι αγώνες ήταν ειδωλολατρικοί. 

Πιέρ ντε Κουμπερντέν

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Στην Αθήνα το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν πάλι. Την ιδέα την είχε ο Γάλλος βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν και ο Έλληνας Δημήτριος Βικέλας. Από τότε οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Δημήτριος Βικέλας

Ολυμπιακή σημαία
Σήμα τους, Ολυμπιακή σημαία, είναι πέντε κύκλοι διαφορετικού χρώματος (μπλε, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο) σε λευκό φόντο. Ο κάθε κύκλος συμβολίζει μια ήπειρο (μπλε = Ευρώπη, μαύρο = Αφρική, κίτρινο = Ασία, κόκκινο = Αμερική, πράσινο = Ωκεανία) και το λευκό φόντο δηλώνει ότι οι αθλητές θα αγωνιστούν με τίμιο τρόπο. Η Ολυμπιακή σημαία σχεδιάστηκε το 1913, έγινε σήμα των αγώνων το 1914 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας (Ολλανδία). Τα χρώματα που έχει επιλέχθηκαν γιατί σχεδόν όλες οι σημαίες του κόσμου έχουν κάποιο από αυτά.


Ολυμπιακός ύμνος
Το 1896 ο μουσικός Σπύρος Σαμαρά συνέγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο σε στίχους του Κωστή Παλαμά. 



Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,

κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού
στο δρόμο και στο πόλεμο και στο λιθάρι
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου

σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός

και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.


Αντωνία Τσ., Κατερίνα Χ. (Στ3΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου