Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Συνέντευξη με τους Ραδιοερασιτέχνες που επισκέφτηκαν το σχολείο μας

Το σχολείο μας επισκέφτηκαν οι Ραδιοερασιτέχνες Τσιριγώτης Νικόλαος (SV2HVD), Ουγιάρογλου Κλεάνθης (SV2XI) και Χωματάς Δημήτριος (SV7HRJ). Με την ευκαιρία αυτή μας παραχώρησαν μια μικρή συνέντευξη σχετικά με αυτό που κάνουν. 
  • Οι τηλεπικοινωνίες είναι η δουλειά σας ή είναι το χόμπι σας;
Όχι, το επάγγελμα μου είναι Ναυπηγός-Μηχανολόγος, αλλά ασχολούμαι με τον ραδιοερασιτεχνισμό σαν χόμπι, τον ελεύθερό μου χρόνο.


  • Τι ακριβώς κάνετε ως Ραδιοερασιτέχνες;
Έχουμε τη δυνατότητα αφού περάσουμε εξετάσεις από το Υπουργείο Συγκοινωνιών να έχουμε ασυρμάτους στο σπίτι μας και να επικοινωνούμε με όλον τον κόσμο με σήματα Μορς,με φωνή ή μέσω των Η/Υ.

  • Κάνατε κάποιες σχετικές σπουδές;
Για το συγκεκριμένο αντικείμενο δε χρειάζονται σπουδές. Πηγαίνουμε σε κάποιο σύλλογο, παρακολουθούμε μαθήματα και έπειτα με αυτοδιδασκαλία, διάβασμα και μελέτη προχωράμε στο συγκεκριμένο χόμπι και γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Χρειάζεται καθημερινή μελέτη.

  • Πόσο χρόνια ασχολείστε με τον Ραδιοερασιτεχνισμό;
Πέντε χρόνια με αυτήν την ιστορία. Την όρεξη για τις τηλεπικοινωνίες και τους Η/Υ την έχουμε από την παιδική ηλικία.


  • Πώς έγινε και ήρθατε στο σχολείο μας;
Γνωρίζουμε μια δασκάλα του σχολείου σας, την κα. Χριστίνα Γυμνοπούλου. Όταν της μιλήσαμε για το χόμπι μας μας πρότεινε να έρθουμε για μια παρουσίαση στο Κορδελιό, στο σχολείο σας.


  • Χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιήσετε πραγματικά τα σήματα Μορς;
Ναι, ακόμα και σήμερα εμείς οι Ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούμε τα σήματα Μορς, αλλά όχι μόνο εμείς αλλά ακόμη και ξένοι στρατοί τα σήματα Μορς.


  • Πιστεύετε ότι οι Έλληνες πολίτες είναι ενημερωμένοι για αυτού του είδους την τηλεπικοινωνία;
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για τα σήματα Μορς. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όλοι οι πολίτες να συναντήσουν τους Ραδιοερασιτέχνες, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως είναι οι Μαραθώνιοι δρόμοι, όπου οι Ραδιοερασιτέχνες έχουν την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη, βοηθάμε στις έκτακτες ανάγκες στη Νομαρχία.


  • Πώς μπορεί κάποιος να αρχίσει να ασχολείται και από ποια ηλικία;
Σύμφωνα με το νόμο όριο αποτελεί η ηλικία των 12 ετών. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τον ραδιοερασιτεχνισμό. Αλλά νομίζουμε ότι από το Γυμνάσιο και μετά είναι εύκολα.

  • Πού μπορεί κάποιος να σας βρει;
Ο Σύλλογός μας ονομάζεται Ένωση Ραδιερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Βρισκόμαστε στην Άνω Τούμπα. Στο internet μπορεί να μας βρει κάποιος εύκολα όπως και στο Facebook.

  • Γιατί αρέσει στους ανθρώπους το θέμα της επικοινωνίας;
Είναι η χαρά της επικοινωνίας με ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Μεγαλύτερη χαρά από την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους δε νομίζω ότι υπάρχει. Οι άνθρωποι είναι όντα κοινωνικά και θέλουν πάντοτε να βρίσκονται, να συνομιλούν και ανταλλάσσουν ιδέες, απόψεις, τις ιστορίες τους. Επίσης είναι μια προσπάθεια των ανθρώπων να υπερνικήσουν τα εμπόδια που είναι ανάμεσά τους, να έρθουν πιο κοντά. Ένας τρόπος για αυτό είναι να κατασκευάζουν ασύρματους και τις κεραίες και να μιλάνε μεταξύ όσο μπορούν περισσότερο. 


  • Έχετε να μας συμβουλέψετε κάτι για τη χρήση των τηλεπικοινωνιών;
Για τα κινητά τηλέφωνα. Να προσέχετε τη χρήση τους. Να μην τα έχετε συνέχεια δίπλα στο κεφάλι σας. Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε αυτή τη συχνότητα και η συνεχή και αλόγιστη χρήση είναι πιθανό κάποια στιγμή στο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα. Εσείς είσαστε παιδιά. Να προσέχετε γιατί οτιδήποτε θα το έχετε σε όλη σας τη ζωή. Ένας μεγάλος μπορεί να έχει το κινητό όλη την ημέρα στο κεφάλι του. Να μην παράδειγμα από αυτούς. Εσείς είσαστε νέοι οργανισμού, έχετε ανάγκη από προσοχή. Να προσέχετε τον εαυτό σας. 


  • Πού μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να γίνουμε Ραδιοερασιτέχνες;
Ο εξοπλισμός πωλείται ελεύθερα σε καταστήματα. Εσείς σαν παιδιά που είσαστε για να παίξετε μπορείτε να βρείτε στα σούπερ μάρκετ. Πουλάνε πομποδέκτες που κοστίζουν 10-20 €. Έχουν εμβέλεια 2-3 χιλιόμετρα υπάρχει κάποιο μεγάλο εμπόδιο. Μπορείτε από αυτό να ξεκινήσετε, να κάνετε επικοινωνίες ερασιτεχνικά. Και όταν έρθει η ώρα, φτάσετε στην κατάλληλη ηλικία και δώσετε εξετάσεις μπορείτε να πάρετε πιο καλό εξοπλισμό και να μιλάτε πιο μακριά. Να μιλήσετε σε όλην την Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο. 


Κωνσταντίνος Κ. (Ε1΄), Στέλιος Τ. (ΣΤ3΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου