Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ραδιοερασιτέχνες στο σχολείο μας για την ¨Παγκόσμια Ημέρα Επικοινωνίας¨

Την Πέμπτη (17/5/2012) ήταν η ¨Παγκόσμια Ημέρα Επικοινωνίας¨. Ήρθαν στο σχολείο μας 3 Ραδιοερασιτέχνες οι κύριοι: Τριριγώτης Νικόλαος (SV2HVD), Ουγιάρογλου Κλεάνθης (SV2XI) και Χωματάς Δημήτριος (SV7HRJ)  και μίλησαν σε όλα τα τμήματα της Ε΄ και της Στ΄ τάξης.


Οι Ραδιοερασιτέχνες ασχολούνται με την επικοινωνία μέσω συσκευών όπως είναι ο ασύρματος κ.ά. Μπορούν να επικοινωνήσουν με ανθρώπους από όλον τον κόσμο και στέλνουν κάρτες με διάφορες εικόνες ο ένας στον άλλο μέσω Η/Υ. Μας έδειξαν τέτοιες κάρτες από όλα τα μέρη του κόσμου. 



Για να είναι κάποιος Ραδιοερασιτέχνης πρέπει να έχει ειδική άδεια την οποία παίρνει με εξετάσεις.  




Ακόμη μας είπαν ότι ο Μαρκόνι ανακάλυψε τους ασυρμάτους και την επικοινωνία μέσω κεραιών το 1900. Το σήμα στην κεραία γίνεται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Στον πίνακα μας έδειξαν πώς μεταδίδονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην στρατόσφαιρα.



Παλαιότερα η επικοινωνία ήταν πολύ δύσκολη σε μεγάλες αποστάσεις και δεν υπήρχε ήχος στην επικοινωνία όπως σήμερα. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν τα σήματα ¨Μορς¨ από τον Σάμιουελ Μορς


Με αυτά μπορούσαν να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις. Η εκπομπή του πρώτου σήματος κινδύνου SOS έγινε όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912 και έτσι σώθηκαν πάρα πολύ άνθρωποι. Το σήμα SOS σημαίνει ¨Save Our Souls¨  δηλαδή ¨σώστε της ψυχές μας¨. 


Μας μίλησαν ακόμη για το φυσικό Τέσλα. Στη συνέχεια μας παρουσίασαν συσκευές επικοινωνίας που έφεραν μαζί τους και μια κεραία για τη λήψη σημάτων. 


Στο τέλος μας μοίρασαν φυλλάδια με τα σήματα Μορς και τηλέγραφος και στείλαμε και εμείς μηνύματα.






Αγγελική Μ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου