Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Συνέντευξη με τις υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας που επισκέφτηκαν το σχολείο μας

Στα πλαίσια του προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου μας, το σχολείο μας επισκέφτηκαν δύο υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, η κ. Μαγουλιώτου Κυριακή και η κ. Γεμεντζίδου Χριστίνα. Ευκαιρία για εμάς να πάρουμε μια συνέντευξη και να μάθουμε περισσότερα τόσο για το πρόγραμμα όσο και το επάγγελμα του Δημοτικού Αστυνόμου.



  • Τι ακριβώς ήρθατε να κάνετε στο σχολείο μας; Μας επισκέπτεστε στα πλαίσια κάποιου προγράμματος;
Σαν υπηρεσία έχουμε εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για να κάνουμε το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία. Με αφορμή αυτό ήρθαμε ώστε και εσείς οι μαθητές να μάθετε πώς πρέπει να κινούμαστε στο δρόμο, να μας γνωρίσετε καλύτερα, να μάθετε τι δουλειά ακριβώς κάνουμε. Το πρόγραμμα απευθύνεται όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και στα Νηπιαγωγεία. Ερχόμαστε κατόπιν αίτησης του Διευθυντή/ντριας του κάθε σχολείου. 

  • Πολλοί μαθητές έχουν ποδήλατα. Τι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν με αυτά;
Στα ποδήλατα κάνουμε και ειδική μνεία και αναφορά στο σεμινάριο, για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ποδηλάτες. Καταρχήν πρέπει να έχουν όλοι ένα κράνος και προστατευτικά για τους αγκώνες και τα γόνατα τους. Επίσης, να φροντίζουν τα λάστιχα και τα φρένα και να έχουν αντανακλαστικά στο ποδήλατο, όπως φαναράκια για να φαίνονται το βράδυ.

  • Ποιους άλλους κινδύνους αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα;
Κυρίως όταν είμαστε πεζοί στο δρόμο πρέπει να προσέχουμε. Το πώς θα περάσουμε το δρόμο όταν υπάρχει έλλειψη σήμανσης ή φαναριών, το τι φοράμε όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο, πώς θα συμπεριφερόμαστε στο δρόμο όταν περπατάμε αλλά και σε ποια σημεία είναι καλύτερα να περάσουμε το δρόμο απέναντι.

  • Σε πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα θύματα είναι και παιδιά. Ποιοι ευθύνονται για αυτό; Τα παιδιά ή οι γονείς τους;
Τα παιδιά όταν είναι σε μικρή ηλικία δεν μπορούν να εκφράσουν γνώμη, επομένως ευθύνονται οι γονείς που δεν τα τοποθετούν στη σωστή θέση. Πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα και να φοράνε πάντα ζώνη. Επίσης οι γονείς ευθύνονται όταν δεν έχουν σωστή οδική συμπεριφορά, όταν παραβιάζουν κανόνες του ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας), τα σήματα, το STOP και για αυτό γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα. Τα θύματα είναι τα παιδιά ενώ δε φταίνε. Τώρα όμως εσείς που πηγαίνετε στο σχολείο και σας κάνουμε το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής, μπορείτε να κάνετε κάποιες παρατηρήσεις στους γονείς σας και να απαιτείται από αυτούς σωστή οδική συμπεριφορά.

  • Πόσα χρόνια δουλεύετε στη Δημοτική Αστυνομία;
Εμείς δουλεύουμε από το 2005 στη Δημοτική Αστυνομία δηλαδή εφτά χρόνια.

  • Πώς μπορεί να γίνει κάποιος υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας; Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερα προσόντα; 
Προσληφθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ δηλαδή με αξιοκρατικά κριτήρια. Ο κάθε Δημοτικός Αστυνόμος έχει τελειώσει κάποιο τμήμα Πανεπιστήμιο (ΑΕΙ) ή Τεχνολογικό Τμήμα (ΤΕΙ). Άλλοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων, γνωρίζουν ξένες γλώσσες. Είναι ένα καταρτισμένο προσωπικό.

  • Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντά σας; 
Τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητές μας με τους τελευταίους νόμος είναι πάρα πολλές. Τόσο στην τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ, όσο και στην τήρηση κανόνων που έχουν σχέση με τις λαϊκές αγορές, τις εμποροπανηγύρεις, το παρεμπόριο και το πλανόδιο εμπόριο. Τελευταία έχει έρθει στην αρμοδιότητά μας και ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα. Ακόμη στην αρμοδιότητά μας είναι η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και η τήρηση γενικά των κανόνων για κοινόχρηστους χώρους. Αν μια Δημοτική Αστυνομία απαρτίζεται από περισσότερα από 50 άτομα μπορεί να ελέγχει παιδότοπους, τις ώρες κοινής ησυχίας, να αντικαθιστά την Τροχαία, να παίρνουμε θέση ως τροχονόμοι σε κάποιο σημείο επικίνδυνο. Έχουμε πάρα πολλές αρμοδιότητες. 

  • Στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου μας πόσα άτομα εργάζονται; Είναι περισσότεροι οι άντρες ή οι γυναίκες; 

Μετά τη συνένωση των Δήμων είμαστε 40 άτομα. Εμείς προσληφθήκαμε με τη ποσόστοση δηλ. έπρεπε να προσληφθούν 1 γυναίκα από ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση), 1 από ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) και 5 από ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) παρότι οι περισσότερες γυναίκες γυναίκες είχαν περισσότερα προσόντα από τους άντρες που προσλήφθηκαν. Κάποιες κινήθηκαν δικαστικά και δικαιώθηκαν βάση τη διάταξη του Συντάγματος ¨περί ισότητας¨. Έτσι, ήρθαν πολλές γυναίκες στην υπηρεσία μας. Είμαστε μισοί-μισοί. 


- Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.
- Και εμείς ευχαριστούμε και ελπίζουμε να κάνετε στη ζωή σας αυτό που πάντα θέλετε.

Παναγιώτα Κ. (Ε1΄), Γιώργος Χ. (ΣΤ3΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου