Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ντόπερμαν ή ντόμπερμαν (Dobermann)

Το ντόπερμαν ή ντόμπερμαν (Dobermann) είναι μια ράτσα σκύλου. Η ράτσα αυτή δημιουργήθηκε από διασταύρωση άλλων ρατσών σκύλων το 1890 στη Γερμανία από τον Karl Friedrich Louis Dopermann. Από αυτόν πήρε η ράτσα αυτή και το όνομά της. Θεωρείται σκυλί-φύλακας που προστατεύει το νοικοκύρη και το σπίτι του. Είναι έξυπνο και δυνατό σκυλί. Στη Γερμανία το χρησιμοποιούν στην αστυνομία και στο στρατό.


Το ύψος του είναι από 63 μέχρι 72 εκ. και το βάρος του από 32 μέχρι 45 κ. Έχει κοντό τρίχωμα που μπορεί να έχει μαύρο, μπλε ή κόκκινο. Γύρω από τη μουσούδα, τα μάτια, το λαιμό, τα πόδια και κάτω από την ουρά έχει καφέ-κόκκινα σημάδια. Παλιότερα έκοβαν τα αυτιά του ντόπερμαν για να είναι πιο κοντά. Αυτό απαγορεύεται πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 
Κάποιοι λένε ότι όταν γίνεται 4-5 χρονών τρελαίνεται και γίνεται επικίνδυνο, γιατί ο εγκέφαλος του μεγαλώνει πιο γρήγορα από ότι τα κόκαλα του κεφαλιού του και έτσι τρελαίνεται. Κάποιοι δεν το δέχονται αυτό.
Σε μερικά μέρη της Ευρώπης για να έχει κάποιος ντόπερμαν πρέπει να πάρει ειδική άδεια. Αλλού απαγορεύεται εντελώς να έχει κάποιος ντόπερμαν (Ελβετία).


Πέτρος Λ., Ελίνα Τ., Ρωμανός Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου