Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά
2 κ. αλεύρι σκληρό Νο1 (αμερικάνικο)
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. φρέσκο βούτυρο
9 αυγά
1 1/2 φακελάκια μαστίχα κοπανισμένη
1 φακελάκι μαχλέπι βρασμένο 1/2 ποτήρι νερό
200 γρ. μαγιά νωπή
400 ml γάλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κρόκους αυγών αραιωμένους με λίγο νερό


Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το γάλα και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 500 γρ. περίπου αλεύρι να γίνει χυλός και αφήνουμε 2 1/2 - 3 ώρες. 
2.  Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε λεκανίτσα κάνουμε μια γουβίτσα και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα μαζί με τη ζάχαρη, 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό από το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα και το ζυμώνουμε πιάνοντας το ζυμάρι από την άκρη της λεκάνης με τα δάχτυλα προς το κέντρο.
3. Προσθέτουμε και το βούτυρο ζεστό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
4. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 1/2 ώρες και το ξαναζυμώνουμε καλά.
5. Την αφήνουμε να φουσκώσει για μια φορά ακόμη, την πατάμε ελαφριά να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν καλά.
6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 180 βαθμούς, αλοίφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκουςκαι πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα. 
7. Τα ψήνουμε για 30΄-40΄ αναλόγως με το μέγεθός τους. 

Ελπίζουμε να σας αρέσει! 

Μελίνα Ατμ., Άννα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου