Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Λέξεις και εκφράσεις του Πάσχα


Πάσχα
Η λέξη "Πάσχα" προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Πεσάχ και σημαίνει "Πέρασμα".
Παλιότερα υπήρχε η λέξη "πασχάζω" που σήμαινε ¨γιορτάζω το Πάσχα¨. Επίσης η λέξη ¨πασχάλιος¨ που σήμαινε αυτός που ανήκει στο Πάσχα

Λαμπρή
Προέρχεται από την έκφραση ¨Λαμπρά (Λαμπρή) Κυριακή¨, που σήμαινε παλιότερα Πάσχα. Η λέξη ¨λαμπρός¨ σημαίνει ¨γεμάτος φως¨. Παλιότερα τις μέρες του Πάσχα τις έλεγαν ¨τα λαμπρόσχολα".  Όταν λέμε ¨λαμπριάτικος¨ εννοούμε κάτι που έχει σχέση με το Πάσχα (με τη Λαμπρή). 
Ιωάννα Κ. 


Οβελίας 
Είναι το αρνί ή το κατσίκι που ψήνουμε το Πάσχα στη σούβλα πάνω από κάρβουνο (γαιάνθρακα, ξυλοκάρβουνο). Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη οβελός που σημαίνει ¨σούβλα για ψήσιμο κρέατος¨ και όχι από την λέξη οβελία που σημαίνει ¨ψωμί ψημένο στη σούβλα¨


Αγγελική Μ. 


Έγερσις
Στα αρχαία ελληνικά σημαίνει το σήκωμα, το ξύπνημα. Από θρησκευτική πλευρά έγερσις σημαίνει ανάσταση. Σε πολλούς θρησκευτικούς ύμνους η λέξη έγερσις χρησιμοποιείται με τη σημασία της Ανάστασης π.χ. Η έγερσις του Λαζάρου, Η έγερσις του Χριστού. Σήμερα η λέξη δε χρησιμοποιείται συχνά.Τη συναντάμε κυρίως σε λόγια (φιλολογικά) κείμενα.
Δέσποινα Κ.


Ανάσταση
Λέγοντας ανάσταση εννοούμε το να επιστρέψει στη ζωή κάποιος νεκρός. Βγαίνει από την αρχαία ελληνική λέξη ¨ανάστασις¨ που σήμαινε έγερση από τον τάφο. Τη λέξη ανάσταση πολλές φορές τη χρησιμοποιούμε και μεταφορικά. Για παράδειγμα λέμε ¨Η ανάσταση της φύσης¨ που σημαίνει ότι ήρθε η άνοιξη.
Με τη λέξη Ανάσταση εννοούμε που ο Χριστός έφυγε από τους νεκρούςΑνάσταση είναι η λειτουργία που γίνεται το βράδυ του Μ. Σαββάτου.

Κάνω Ανάσταση
Με τη φράση αυτή θέλουμε να πούμε ότι πηγαίνουμε και παρακολουθούμε στην εκκλησία την ακολουθία της Ανάστασης.

Δήμητρα Κ. 



Τριάκοντα αργύρια/¨Είναι Ιούδας¨
Πάρα πολύ γνωστή φράση που υπάρχει στην Καινή Διαθήκη. Αναφέρεται στα χρήματα που έλαβε ο μαθητής του Χριστού ο Ιούδας για να προδώσει το Χριστό. Από αυτό βγήκε και η φράση ¨Είναι Ιούδας¨ που τη λέμε για κάποιον που προδίδει ένα πρόσωπο που του έχει κάνει καλό.
Αλέξανδρος Απ.


Γολγοθάς
Ο Γολγοθάς είναι λόφος της Ιερουσαλήμ στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός. Στα εβραϊκά σημαίνει κρανίο. Εκεί η Αγία Ελένη, η μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου, είχε χτίσει ναό τον οποίο όμως κατέστρεψαν οι Πέρσες το 115 μ.Χ.
Η λέξη χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δείξουμε ότι κάποιος έχει περάσει πολλά βάσανα και ταλαιπωρίες, π.χ. Έχει το γολγοθά του,  Γολγοθάς για τους πολίτες οι συναλλαγές με το Δημόσιο.
Κώστας Κ.



1 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

πολύ καλή άναρτηση.. Πολύ καλή Λαμπρή (Πάσχα) σας εύχομαι
Λάμπρος!

Δημοσίευση σχολίου