Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη με τη βιβλιοθηκάριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελευθερίου-Κορδελιού: Έφη Αθαναηλίδου


  • Πόσα χρόνια δουλεύετε στη βιβλιοθήκη;
Δουλεύω εδώ από τη στιγμή της δημιουργίας της δηλ. 26 χρόνια.

  • Πότε άρχισε να λειτουργεί η βιβλιοθήκη;
Πριν από 26 χρόνια, το 1985.

  • Πόσα βιβλία υπάρχουν στη βιβλιοθήκη; Πόσα παιδικά βιβλία διαθέτει;
Γύρω στα 13.000. Υπάρχουν όμως και βιβλία που δεν τα έχουμε ακόμη ταξινομήσει. Από αυτά το 1/3 περίπου είναι παιδικά, κάπου στα 5.000 βιβλία.



  • Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι χρήστες της βιβλιοθήκης;
Γύρω στα 3.800 άτομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη χρησιμοποιούν μόνο τόσοι.Έρχονται πολλοί όπως για παράδειγμα μαθητές ή σπουδαστές που δουλεύουν εδώ στο αναγνωστήριο, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι. Άρα, οι πραγματικοί χρήστες της βιβλιοθήκες είναι πολλοί περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους.

  • Για να γίνει κάποιος βιβλιοθηκάριος ποια σχολή πρέπει να τελειώσει;
Μετά το Λύκειο δίνει Πανελλαδικές στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας στα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας. Εγώ τελείωσα τη σχολή εδώ στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει επίσης το Τμήμα Αρχειοθηκονομίας και Βιβλιοθηκονομίας που εξειδικεύεται στα αρχεία, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

  • Εργάζεστε ¨μέσα¨ σε βιβλία. Σας αρέσει η δουλειά σας;
Πάρα πολύ. Αισθάνομαι τυχερή που κάνω αυτή τη δουλειά.

  • Οι άνθρωποι που δανείζονται βιβλία τα επιστρέφουν σε καλή κατάσταση;
Ναι, οι περισσότεροι τα επιστρέφουν σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν όμως δυστυχώς και κάποιοι λίγοι που δε συμπεριφέρονται σωστά, που δεν τα προσέχουν. Σε αυτούς φερόμαστε αυστηρά. Όταν καταστρέφουμε ένα βιβλίο καταστρέφουμε δικιά μας περιουσία. Τα βιβλία των βιβλιοθηκών πληρώνονται από τα χρήματα όλων μας, των γονιών σας, των Ελλήνων φορολογουμένων.



  • Με ποιον τρόπο έχετε ταξινομήσει τα βιβλία ώστε να ξέρετε που βρίσκεται το καθένα;
Χρησιμοποιούμε το σύστημα Dewey για την οργάνωση του υλικού μας. Επίσης χρησιμοποιούμε στον Η/Υ το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5,6 του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την ηλεκτρονική καταχώριση των βιβλίων. Χρησιμοποιώ και το παλιό παραδοσιακό τρόπο ταξινόμησης με τις καρτέλες και τους έντυπους καταλόγους όπου καταγράφουμε έναν ένα τα βιβλία με το χέρι.

  • Κάθε πότε προστίθενται νέα βιβλία στη βιβλιοθήκη;
Κάθε χρόνο. Τρεις φορές το χρόνο εφόσον υπάρχουν χρήματα. Τα κονδύλια τα παρέχει ο Δήμος.

  • Στη χώρα μας υπάρχει οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι δεν έχουν πολλά χρήματα να αγοράζουν βιβλία. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που δανείζονται βιβλία;
Ναι, έχει αυξηθεί. Ιδιαίτερα το κομμάτι των γυναικών που δανείζονται έχει αυξηθεί πολύ. Παλιότερα τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη της βιβλιοθήκης μας ήταν παιδιά, τώρα πλέον είναι ενήλικες. Και στους άντρες έχουμε μεγάλη αύξηση εγγεγραμμένων.

  • Τι χρειάζεται για εγγραφή στη βιβλιοθήκη;
Την ταυτότητα της μαμάς ή του μπαμπά και έναν λογαριασμό του ΟΤΕ ώστε να φαίνεται η διεύθυνση και το τηλέφωνο. Η εγγραφή και ο δανεισμός βιβλίων γίνεται δωρεάν, χωρίς συνδρομή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί στο εξωτερικό πληρώνουν κάποια ετήσια συνδρομή.

  • Ποιο είναι το πιο παλιό βιβλίο της βιβλιοθήκης;
Έχουμε ένα παλιό βιβλίο, ένα Ευαγγέλιο. Είναι δωρεά ενός παππού όταν πρωτάνοιξε η βιβλιοθήκη. Το κάναμε συντήρηση. Είναι ένα Ευαγγέλιο που έχει ελληνικά γράμματα και τούρκικη γλώσσα. Είναι τα γνωστά ¨Καραμανλήδικα¨. Τα Ευαγγέλια αυτά τα χρησιμοποιούσαν οι κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία.

  • Ποια βιβλία σας αρέσει να διαβάζετε;
Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω ιστορικά βιβλία. Ιστορικά μυθιστορήματα. 


Ανθούλα Κ., Μελίνα Ατ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου