Στο μάθημα της γλώσσας κάναμε μια ενότητα για τις βιβλιοθήκες και τα βιβλία. Έτσι, η τάξη μας πήγε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου μας. Εκεί μας υποδέχτηκε, μία από τις δύο βιβλιοθηκάριους της βιβλιοθήκης, η κ. Έφη Αθαναηλίδου και μας έκανε περιήγηση στο χώρο. Μας μίλησε για τα βιβλία και τη βιβλιοθήκη.
Το πρώτο που μάθαμε για τις βιβλιοθήκες είναι ότι σε αυτές κάνουμε ησυχία, δε φωνάζουμε. Σκοπός, μάς είπε η κ. Έφη, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των ηλικιών. Μάθαμε ότι εκτός από δημοτικές υπάρχουν και άλλου είδους βιβλιοθήκες, όπως οι ακαδημαϊκές στα Πανεπιστήμια, οι ειδικές που εξυπηρετούν επαγγελματικές ομάδες (π.χ. δικηγόρους).
Πληροφορηθήκαμε ότι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο είναι αυτή του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον (Η.Π.Α.) που έχει 30 εκατομ. τόμους. Άλλη μεγάλη βιβλιοθήκη είναι αυτή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, στην οποία όλα τα κράτη του κόσμου έχουν δώσει κάτι από τον πολιτισμό τους, ώστε να γίνει μια παγκόσμια βιβλιοθήκη.
Για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μας ανέφερε ότι σκοπός της είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής, του Δήμου μας, έχοντας ¨λίγο απ΄ όλα¨ δηλ. βιβλία για όλες τις ηλικίες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν ¨διασκεδάζουν¨ γιατί το βιβλίο είναι διασκέδαση.
Μας μίλησε ακόμη για τη Βιβλιοθηκονομία, που είναι μια επιστήμη που ασχολείται με την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία μιας βιβλιοθήκης. Τα βιβλία πριν τοποθετηθούν στα ράφια πρέπει να οργανωθούν. Πρέπει για κάθε βιβλίο να υπάρχει η ταυτότητά του που να μας δίνει στοιχεία όπως: τίτλος, συγγραφέας, εκδοτικός οίκος, έτος έκδοσης, εικονογράφος κ.ά. Μετά τα βιβλία πρέπει να ταξινομηθούν. Αυτό γίνεται με το δεκαδικό σύστημα Dewey. Υπάρχουν και άλλα συστήματα ταξινόμησης των βιβλίων. Για παράδειγμα, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, έχει δικό της σύστημα ταξινόμησης, το ¨Σύστημα του Κογκρέσου¨. Χωρίς σύστημα ταξινόμησης δεν μπορεί να λειτουργήσει μια βιβλιοθήκη.
Γνωρίσαμε στη συνέχεια το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί όποιος θέλει να καθίσει και να διαβάσει βιβλία με την ησυχία του. Εκεί πηγαίνουν και πολλοί μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο για να κάνουν εργασίες.
Σε προθήκες είδαμε και παλιά βιβλία που έχει η βιβλιοθήκη. Εντύπωση μας έκαναν τα παλιά αναγνωστικά που υπήρχαν. Είδαμε πόσο διαφορετικά ήταν από τα σημερινά βιβλία γλώσσα που έχουμε εμείς.
Μάθαμε ακόμη ότι δε δανείζονται όλα τα βιβλία. Τέτοια βιβλία είναι τα πληροφοριακά όπως οι εγκυκλοπαίδειες. Αυτά δε δανείζονται ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποιος πηγαίνει στη βιβλιοθήκη. Ακόμη δε δανείζονται τα λεξικά και τα περιοδικά που έχει η βιβλιοθήκη.
Στο τέλος μπήκαμε στο παιδικό τμήμα όπου είδαμε τα βιβλία που έχει.
Ανθούλα Κ., Μελίνα Ατ. (Ε1΄)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου