Στο μάθημα της Πληροφορικής ετοιμάσαμε, με τον δάσκαλο Πληροφορικής τον κ. Τάσο, μια εργασία για την κλιματική αλλαγή την οποία θα σας παρουσιάσουμε κατά τμήματα. Ξεκινώντας από μια ιστοσελίδα που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και πιο συγκεκριμένα την: http://climate.nasa.gov/ ασχοληθήκαμε με διάφορες πτυχές του προβλήματος, καταγράψαμε κάποιες εικόνες θέλοντας έτσι να δείξουμε τη σπουδαιότητα του προβλήματος.
Εισαγωγή:
Κλιματική αλλαγή
Όταν λέμε κλιματική αλλαγή εννοούμε την αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως. Πιο ειδικά εννοούμε τις αλλαγές των μετεωρολογικών συνθηκών. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται τόσο σε φυσικές αιτίες όσο και στις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Κάποιες από τις ανθρώπινες επεμβάσεις που βλάπτουν το περιβάλλον είναι:
- η καταστροφή των δασών
- η καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης κ.ά.)
- η χρήση λιπασμάτων στη γεωργία
- βλαβερά αέρια από βιομηχανίες, αυτοκίνητα κ.ά. που μολύνουν την ατμόσφαιρα
- οι μεγάλες ποσότητες απορριμάτων
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λέγοντας ¨φαινόμενο του θερμοκηπίου¨ εννοούμε την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με έρευνα της WWF υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2ο C σε 16 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σχέση με τη δεκαετία του ΄70. Έχει διαπιστωθεί ότι σε όλον τον πλανήτη έχει αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 0,74ο C και ότι η αύξηση της θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί στη Γη τα τελευταία 50 χρόνια οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες (έκθεση IPCC-Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος).
Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες, καταιγίδες, πλημμύρες κ.ά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 2050 θα απειλούνται περισσότερα από 1 εκατ. είδη φυτών και ζώων από την κλιματική αλλαγή.
Σημαντικά καταγεγραμμένα στοιχεία:
- Μείωση του πάγου στην Αρκτική θάλασσα κατά 12% ανά δεκαετία.
- Το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 362 τεμάχια ανά εκατομμύριο.
- Άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 3,19 χιλ. από το 1992.
- Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1ο C από το 1880.
- Η τρύπα του όζοντος έχει μέγεθος 10.4 εκατ. τ. χλμ.
Δημήτρης Π., Ελισάβετ Π., Χρύσα Χ. Αντώνης Χ. (Στ3΄)
2 σχόλια:
Συγχαρητήρια που ασχολείστε με θέματα περιβαλλοντικά, μια και η γη είναι το σπίτι μας. Πριν από 1 χρόνο περίπου παραβρέθηκα σε ένα συνέδριο με το θέμα που παρουσιάζετε. Εκεί λοιπόν έμαθα από τους επιστήμονες που έκαναν εισήγηση, πως είναι λάθος να μιλάμε για κλιματική αλλαγή γιατί αυτό προϋποθέτει να συμβαίνει πολλά χρονιά, όπως παράδειγμα κλιματική αλλαγή είχαμε τον καιρό των παγετώνων που διήρκεσε εκατοντάδες χρόνια. Το σωστό λοιπόν είναι να μιλάμε για κλιματική μεταβολή... και με το πέρασμα των χρόνων θα φανεί αν αποτελέσει κλιματική αλλαγή! Λεπτομέρεια θα μου πείτε, απλά έμαθα κάτι και θεωρώ πως πρέπει να μεταδώσω αυτή τη γνώση. Καλή συνέχεια στην εφημερίδα σας που πραγματικά την -παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον και με εκπλήσσεστε με την πληθώρα των ποικίλων άρθρων. Συγχαρητήρια!
Πάντα σχετικά με ένα επιστημονικό ζήτημα που απασχολεί και επηρεάζει μεγάλο αριθμό ατόμων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων. Επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο ¨κλιματική αλλαγή¨, επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο ¨κλιματική μεταβολή¨. Και οι μεν έχουν τα επιχειρήματα να υποστηρίξουν τη θέση τους και οι άλλοι τα δικά τους. Να οριστεί ποιος έχει δίκιο νομίζω είναι αδύνατον. Επιλέγει κανείς τι θέλει να πιστέψει. Δεν υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις ¨το σωστό είναι...¨ γιατί το είπαν επιστήμονες, μιας και άλλοι επιστήμονες λένε το αντίθετο.
Ο όρος κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται ευρύτατα (πράγμα που δε σημαίνει βέβαια ότι είναι υποχρεωτικά σωστός) άρα είναι λογικό να χρησιμοποιείται από μαθητές δημοτικού που τον ακούν συχνά. Καλό είναι να υπάρχει και ο αντίλογος, η ενημέρωση ότι υπάρχει και μια άλλη άποψη, αλλά να τίθεται και έτσι... ως μια άλλη άποψη και όχι ως το μόνο σωστό.
Επίσης να μην ξεχνάμε ότι οι επιστήμονες, ενώ θα έπρεπε, δεν είναι πάντα αντικειμενικοί. Συχνά με αυτά που δηλώνουν εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα.
Ας θυμηθούμε λίγο και τα περυσινά γεγονότα σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Επιστήμονες έβγαιναν και έλεγαν ότι το εμβόλιο πρέπει να το κάνουμε, επιστήμονες έλεγαν να μην το κάνουμε...
Δημοσίευση σχολίου