Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το λιοντάρι (λέων)

Το λιοντάρι ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών όπως και οι γάτεςΗ λέξη λιοντάρι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ¨λέων¨ (λέων = ρήμα λύω-λέω = διαλύω σε πολλά μέρη). 


Είναι σαρκοφάγο και δυνατό ζώο. Συνήθως τα λιοντάρια κυνηγούν κατά ομάδες (αγέλες). Έχει γρήγορα και δυνατά πόδια, κοφτερά δόντια και μεγάλο σαγόνι. Έτσι, μπορεί να σκοτώσει μεγάλα ζώα. Λιοντάρια ζουν στην Αφρική και την Ασία. 


Διάρκεια ζωής
Στη φύση ζει περίπου 10-14 χρόνια, ενώ αιχμάλωτο περισσότερο από 20 έτη. Τα αρσενικά που ζουν ελεύθερα δεν επιβιώνουν περισσότερο από 10 χρόνια. 
Βάρος και μήκος
Είναι το δεύτερο βαρύτερο αιλουροειδές μετά την τίγρη. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν βάρος από 150 έως 250 κ., ενώ τα θηλυκά από 120 έως 180 κ. Το μήκος του σώματος (με το κεφάλι) είναι 1,40-1,75 μ. στα θηλυκά και στα αρσενικά 0,70-1,00 μ. 
Η χαίτη
Χαρακτηριστικό των αρσενικών είναι η χαίτη. Υπάρχουν όμως και αρσενικά χωρίς ή με αραιή χαίτη. Αν ένα λιοντάρι έχει μεγάλη και σκουρόχρωμη χαίτη σημαίνει ότι είναι υγιές. Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όσο πιο μακριά χαίτη έχει έναν λιοντάρι τόσο πιο πιθανό είναι να νικήσει σε μια μονομαχία με ένα άλλο αρσενικό. 



Σκύμνοι
Τα μικρά λιονταράκια ονομάζονται σκύμνοι και όταν γεννιούνται έχουν καφέ βούλες. 



Κύηση
Στις λέαινες η κύηση διαρκεί περίπου 3,5 μήνες (110 ημ.). Όταν είναι να γεννήσει η λέαινα φεύγει από την αγέλη και πάει σε ένα απόμερο μέρος. Γεννάει 1-4 μικρά που είναι τυφλά Αρχίζουν να βλέπουν μετά από 1 εβδομάδα. 

Λευκά λιοντάρια;;;
Υπάρχουν και λευκά λιοντάρια. Το χρώμα τους οφείλεται σε κάποια γονίδια του οργανισμού τους. 



Λιοντάρια στην Ελλάδα;;;
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά λιοντάρια περίπου το 480 π.Χ. Για θυμηθείτε; Τι φορούσε ο Ηρακλής; Μια λεοντή που απόκτησε σκοτώνοντας το λιοντάρι της Νεμέας.



Δήμητρα Κ., (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου