Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη με μια τεχνικό μηχανικό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.


-Γειά σας.
Γειά σας.

- Πώς ονομάζεστε; Και ποιο το επάγγελμα σας; 
Ονομάζομαι Σταμάτη Ειρήνη και το επάγγελμα μου είναι τεχνικός μηχανικός αεροσκαφών, συγκεκριμένη ειδικότητα κινητήρες, φτιάχνω κινητήρες.

- Που εργάζεστε;
Εργάζομαι στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, στην Σούδα στην αεροπορική βάση.

- Τι ακριβώς κάνετε;
Έχω εξειδικευτεί  εξειδικευτεί να φτιάχνω τους κινητήρες των   F16. Δεύτερο βαθμό συντήρησης έχουμε, που σημαίνει ότι λύνουμε τον κινητήρα μέχρι τα βάθη του, δεν ασχολούμαστε με τα επιφανειακά, λύνουμε τον κινητήρα σχετικά ολόκληρο.


-Πως μπορεί να γίνει κάποιος μηχανικός αεροσκαφών;
Καταρχάς πρέπει να του αρέσει και μετά όποιος θέλει να σπουδάσει αυτή την ειδικότητα, έχει στην Αθήνα τη σχολή της ΣΤΥΑ, δηλ. τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Είναι σχολή τεχνικών υπαξιωματικών της αεροπορίας. Περνάει κανείς σε αυτή με πανελλήνιες εξετάσεις.


 - Πόσα χρόνια σπουδάσατε;
Είναι 2 χρόνια η σχολή και μετά αφού σε στείλουν στην στρατιωτική μονάδα εκπαιδεύεσαι ανάλογα με την ειδικότητα την οποία θα πάρεις.

-Τι μαθήματα κάνατε για το πτυχίο;
Ουσιαστικά έχει ότι μαθήματα κάνουμε στο Λύκειο, τεχνικής φύσεως δηλαδή έχει Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτρολογία ότι με λίγα λόγια θα σου χρειαστεί για να γίνεις μηχανικός αεροσκαφών. Επίσης είναι πολύ σημαντικό μάθημα η αεροδυναμική.

- Είναι δύσκολο το επάγγελμα σας;
Άμα σ'αρέσει κανένα επάγγελμα δεν είναι δύσκολο.-Έχει ευθύνες;
Ναι, έχει ευθύνες γιατί σκέψου ότι φτιάχνεις έναν κινητήρα ο οποίος πετάει. Είναι ένα αεροπλάνο το οποίο αν χαλάσει κάτι και δεν το έχεις κάνει καλά οι άνθρωποι που είναι μέσα μπορεί να πεθάνουν.

-Σας αρέσει το επάγγελμα σας;
Πολύ. Άμα δεν μου άρεζε νομίζω δεν θα το ακολουθούσα.

-Αν γίνει κάποιο ατύχημα θα νιώσετε στεναχώρια μιας και χωρίς την υπογραφή σας δεν πετάει αεροπλάνο;
Στεναχώρια θα νιώσω γιατί γενικός άμα είναι δικό σου  το λάθος μπορεί να τραυματιστεί ή να πεθάνει κάποιος. -Μιας και αυτό το επάγγελμα είναι ανθυγιεινό φοβηθήκατε ποτέ για την υγεία σας;
Κάθε μέρα φοβάσαι γιατί όταν δουλεύεις πρέπει να δουλεύεις με γάντια, με μάσκα και να φοράς και μία ολόσωμη φόρμα για να μην λερώνεσαι. Αναπνέεις καύσιμο, λάδι, καυσαέρια κ.α -Ευχαριστώ πολύ! Γειά σας ! 
Γεια σας. 

 Θεοδοσία Γ. ( Στ1΄ )

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου