Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Μαορί

Η λέξη Μαορί σημαίνει ¨κανονικός¨ ή ¨κοινός¨. Οι πρόγονοι των Μαορί ήρθαν από την Πολυνησία και εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ζηλανδία. Ασχολούνταν με το κυνήγι, το ψάρεμα και τη γεωργία. Όταν έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία οι Ευρωπαίοι, οι Μαορί έχασαν τη γη τους και παραλίγο να εξαφανιστούν. Κατάφεραν όμως να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν χωριστά καθήκοντα αλλά έκαναν και κάποιες ομαδικές δραστηριότητες. Φορούσαν πολλά κοσμήματα και είχαν πολλά τατουάζ.


Τατουάζ έκανε η ανώτερη τάξη των Μαορί (αρχηγοί, άρχοντες, πλούσιοι). Αντίθετα δεν είχαν τατουάζ όσοι ανήκαν στις κατώτερες τάξεις. Όταν κάποιος έκανε το πρώτο τατουάζ αυτό θεωρούνταν σημαντικό γεγονός και δήλωνε την ωριμότητά του. Ένας λόγος που έκαναν οι άντρες τατουάζ ήταν να ¨τραβήξουν¨ την προσοχή των γυναικών. Τατουάζ έκαναν και οι γυναίκες αλλά σε μικρό ποσοστό.


Το σημαντικότερο στοιχείο της θρησκείας τους είναι το ¨ταμπού¨ που σημαίνει πρόσωπο ή αντικείμενο που απαγορεύεται να πλησιάσει, να αγγίξει ή να το αναφέρει  κάποιος γιατί είναι ιερό ή μολυσμένο (μιαρό). Όποιος αγγίζει το ταμπού πιστεύουν ότι τα αρρωστήσει ή θα πεθάνει. Στις αρχές του 19ου αι. οι Μαορί αποδέχθηκαν το Χριστιανισμό.


Γνωστός είναι ο χορός των Μαορί που λέγεται χάκα. Είναι ομαδικός χορός που σχετίζεται με τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους. Υπάρχουν πολλών ειδών χάκα: χαράς, πολέμου κ.ά. Είναι ένας χορός που μέχρι σήμερα υπάρχει και τον χρησιμοποιούν σε γιορτές αλλά και στο ράγκμπυ πριν από διεθνείς αγώνες.


Αγγελική Μ., Αλέξανδρος Απ., Μελίνα Ατ./ Στ1΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου