Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ιστορία της Κολύμβησης

Σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα πιστεύουμε πώς όλοι πρέπει να ξέρουν καλό κολύμπι. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την ιστορία της κολύμβησης.

Το κολύμπι  ξεκινά από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης της ζωής. Οι πρώτοι οργανισμοί έζησαν στους ωκεανούς, αλλά και η ανθρώπινη ζωή συνδέεται στενά με το υγρό στοιχείο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της.

Η κολύμβηση στην αρχαιότητα
Οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήταν λαοί που τους άρεσε να κολυμπούν για λόγους αναψυχής και καλής φυσικής κατάστασης. Στην Αρχαία Ελλάδα άρεσε στα παιδιά να κολυμπούν αλλά και ταυτόχρονα ήταν μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έδιναν μεγάλη σημασία γι΄αυτό και χτίζονταν ειδικές δεξαμενές - πισίνες δίπλα στα λουτρά. Θεωρούνταν προσβολή αν δεν ήξερε κάποιος να κολυμπά ή να τρέχει.
Οι Ρωμαίοι λάτρευαν το νερό, γι΄αυτό έφτιαχναν  και θερμαινόμενες πισίνες. Στην Ιαπωνία ήταν υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο.


Η κολύμβηση στα νεότερα χρόνια
Αργότερα στον 17ο αιώνα η κολύμβηση παύει να είναι μόνο γυμναστική αλλά αποκτά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. 
Οι πρώτοι κολυμβητικοί αγώνες διοργανώνονται στο Λονδίνο το 1837. Το 1880 ιδρύθηκε ο πρώτος κολυμβητικός σύλλογος και πάνω από 500 μέλη είχαν εγγραφεί σ΄ αυτόν. Το 1ο πρωτάθλημα κολύμβησης πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία το 1846. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το 1880 έως το 1890, προχωρούν στην ίδρυση Εθνικών Κολυμβητικών Ομοσπονδιών και η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Κολύμβησης (FINA) ιδρύθηκε το 1908. 

Αξία της κολύμβησης
Το κολύμπι είναι ένα υδάτινο άθλημα για όλους. Δεν επιβαρύνει με τραυματισμούς,  γυμνάζει  όλο το σώμα και βοηθά το αναπνευστικό σύστημα. Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι τα 3-3,5 χρόνια.
Νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε από κοντά αυτό το άθλημα!


Εξοπλισμός
Μάσκες και αναπνευστήρες:
Όσοι θέλουν να απολαύσουν το βυθό της θάλασσας, είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους μάσκες και αναπνευστήρες. Εάν δε σας αρέσουν οι παραδοσιακές μάσκες, υπάρχουν και προστατευτικά γυαλιά σε όλα τα χρώματα, με διάφορα σχέδια και για όλα τα γούστα. Για να μειώσετε το φαινόμενο θαμπώματος απλώστε στα τζαμάκια λίγο σάλιο πριν τα ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό.
Βατραχοπέδιλα:
Τα βατραχοπέδιλα είναι το πιο παραδοσιακό βοήθημα του κολυμβητή. Υπάρχει επίσης και το λεγόμενο ¨monofin¨ πέδιλο με 2 θέσεις για τα πόδια). 
Κλιπάκια για τη μύτη: 
Τα κλιπάκια για τη μύτη έχουν δημιουργηθεί για όσους φοβούνται να βουτήξουν στο νερό για να μην μπει νερό στη μύτη τους.
Καπέλα: 
Τα καπέλα είναι απαραίτητα για τα παιδιά αλλά δεν είναι άσχημη ιδέα για τους μεγάλους. 
Ωτοασπίδες: 
Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά και προστατεύουν το αφτί από μολύνσεις. Δεν πρέπει να εμποδίζουν την ακοή αλλά είναι φυσικό να την περιορίζουν. 

Γιώργος Σ., Μπρούνο Σ., Γιώργος Χ.. Βασίλης Χ. ( Στ΄3 )
Αγγελική Μ., Παναγιώτα Κ. (Ε1΄)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου