Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Σαββίδου Αβρόρα



Των ανταποκριτριών μας Δήμητρα και Τζίνα (Δ1΄)


Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από την κ. Σαββίδου Αβρόρα, Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου, και από τον κ. Αχιλλέα Μουρατίδη, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

  • Από πότε αρχίσατε να ασχολείσθε με τα κοινά;
Από πέρυσι το 2011. Ανέλαβε τον Ιανουάριο τη θέση της Αντιδημάρχου Παιδείας στο Δήμο μας.

  • Είναι δύσκολο το έργο σας;
Αρκετά δύσκολο. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Θέλει πολλές ώρες δουλειάς. Αλλά όταν αυτό που κάνεις το αγαπάς σου φαίνεται εύκολο.

  • Πόσος χρόνος απαιτείται καθημερινά για την εργασία στο Δημαρχείο;
Πολλές ώρες. Πάρα πολλές ώρες. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Συχνά φεύγουμε στις 12:00 το βράδυ από το Δημαρχείο.

  • Ποιες οι δυσκολίες που συναντάτε;
Είναι πάρα πολλά τα σχολεία και πάρα πολλά τα παιδιά στο Δήμο μας. Οι δυσκολίες που συναντάμε είναι βασικά η έλλειψη σχολείων. Δεν έχουμε τόσα σχολεία όσα θα χρειαζόμασταν στο Δήμο. Επίσης δυσκολίες υπάρχουν σχετικά με τα χρήματα από το κράτος που δε μας δίνονται όσα χρειαζόμαστε για να κάνουμε αυτά που θέλουμε. 

  • Είστε ικανοποιημένη από το έργο σας; Υπάρχουν πράγματα που νομίζετε ότι έχετε κάνει λάθος και θα θέλατε να τα διορθώσετε;
Νομίζω ότι πετύχαμε κάποια πράγματα, αλλά θέλουμε να πετύχουμε και άλλα. Θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα για εσάς τα παιδιά. Σίγουρα γίνονται λάθη αλλά πάντοτε προσπαθούμε για το καλύτερο και καταβάλλουμε προσπάθεια να βελτιωνόμαστε. 

  • Ο Δήμος μας είναι μεγάλος. Πώς μπορείτε και τον ελέγχετε;
Όντως ο Δήμος μας είναι μεγάλος. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος στη Θεσσαλονίκη μετά το Δήμο Θεσσαλονίκης. Για αυτό και απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς. 

  • Στο Κορδελιό υπάρχουν πολλοί μαθητές αλλά τα σχολεία είναι λίγα. Υπάρχουν σχέδια για νέα σχολεία;

Στο Κορδελιό υπάρχει ένα πρόβλημα με τα διαθέσιμα οικόπεδα. Δεν υπάρχουν οικόπεδα για να χτίσουμε σχολεία. Αντίθετα, στον Εύοσμο υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα. Στο Κορδελιό αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια. Υπάρχουν δύο οικόπεδα που θα μπορούσαν να χτιστούν σχολεία αλλά δεν είναι νομικά ελεύθερα για να μπορούμε να ξεκινήσουμε το χτίσιμο σχολείων. Για το ένα από αυτά τα οικόπεδα η διαδικασία που απαιτείται τελειώνει τώρα σε 2-3 μήνες και θα γίνει στη συνέχεια ο προγραμματισμός για να χτιστεί σχολείο.

  • Στο σχολείο μας όλες οι τάξεις (πάνω από 300 μαθητές) κάνουν δύο φορές την εβδομάδα το μάθημα της Πληροφορικής. Πολλοί από αυτούς θα θέλουν ανανέωση. Μπορείτε να μας βοηθήσετε στην αγορά νέων;

Ναι, υπάρχει ένα πρόγραμμα από το οποίο θα λάβετε Η/Υ. 

  • Το σχολείο μας από έξω δε δείχνει ωραίο. Υπάρχει περίπτωση ο Δήμος να μας το βάψει;

Θα το δούμε το ζήτημα και θα προσπαθήσουμε να το βάλουμε στο πρόγραμμα.

  • Είναι στο πρόγραμμά σας να κατασκευάσετε αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές;
Βεβαίως, και είναι στο σχέδιο μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό μέσω της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), ώστε τα έξοδα να καλυφθούν, όχι από το Δήμο, αλλά από αυτά τα προγράμματα. 

  • Μπορεί να γίνει κάτι για τα αδέσποτα ζώα;
(Στην ερώτηση αυτή μας απάντησε ο κ. Αχιλλέας Μουρατίδης Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου).

Τα αδέσποτα ζώα ανήκουν στην ευθύνη τη δική μας της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος. Αν μπείτε στο internet στην ιστοσελίδα του Δήμου μας στο ¨Δράσις¨ υπάρχει η διαβούλευση για τη ¨Χάρτα Πρασίνου¨. Εκεί ρωτάμε και τους πολίτες να μας πουν την άποψή τους και μέσα στον Ιούνιο θα αναρτηθεί ο κανονισμός που θα αναφέρει και τα αδέσποτα ζώα και τα δεσποζόμενα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι τα δεσποζόμενα ζώα. Τι εννοώ; Παίρνει ο καθένας το ζωάκι του χωρίς να έχει μια σακουλίτσα μαζί του και εκεί που πρέπει να παίζεται εσείς τα παιδάκια βρίσκονται ακαθαρσίες. Αυτό είναι τουλάχιστον αγενές... Επειδή έχω ζήσει στη Γερμανία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι άνθρωποι στο εξωτερικό είναι πιο καλλιεργημένοι, πιο έτοιμοι από εμάς σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει δηλ. όποιος βγάζει το ζωάκι του να έχει μαζί και μια ειδική σακουλίτσα ή έστω μια απλή από σουπερμάρκετ για να μαζεύει τις ακαθαρσίες του ζώου του. Αυτό είναι θέμα παιδείας. Ειδικά η δικά μας η γενιά, οι πιο μεγάλοι, δεν την έχει αυτή την παιδεία, δεν είναι έτοιμη. Εύχομαι η δική σας η γενιά να είναι έτοιμη σε τέτοια ζητήματα, να καταλάβει ότι καλό είναι να έχουμε ένα ζωάκι, να το βγάζουμε έξω, αλλά τις ακαθαρσίες του πρέπει να τις καθαρίζουμε εμείς, γιατί εκεί παίζουν παιδιά. 

Πατήστε εδώ για να δείτε τι έγραψε στην ιστοσελίδα του για την επίσκεψή μας ο Δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου