Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Γάτα

Η γάτα είναι ένα αιλουροειδής. Βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο εδώ και 9.500 χρόνια. Οι επιστήμονες την ονομάζουν felis catus, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες την έλεγαν γαλή. Στα Αγγλικά η γάτα λέγεται cat και στα Γερμανικά Katze.


Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τις γάτες τις είχαν εξημερώσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Όμως, το 2007, μια νέα έρευνα αναφέρει ότι είχαν εξημερωθεί ήδη από το 8.000 π.Χ. στην Εγγύς Ανατολή*. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πάντως εκτιμούσαν τις γάτες γιατί έτρωγαν τα βλαβερά ζώα όπως τα ποντίκια. Γι΄ αυτό είχαν και μια θεά-γάτα την Μπαστ.

Η γάτα έχει πολύ αναπτυγμένες την ακοή, την όραση, τη γεύση και την όσφρηση. Η όσφρηση της είναι 14 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ανθρώπου. Στο πρόσωπο οι γάτες έχουν μουστάκια που τις βοηθούν στον προσανατολισμό. Με τα μουστάκια καταλαβαίνει τις αλλαγές που γίνονται στο περιβάλλον (κινήσεις γύρω της, αλλαγές στη θερμοκρασία και στον αέρα

Η περίοδος κύησης της γάτας είναι 57 έως 67 ημέρες και γεννάει 3-8 γατάκια. Είναι ζώο σαρκοφάγο αλλά μπορεί να φάει και φυτά. 


Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 40 φυλές γατών. Πολλά είδη ζουν στην Ασία. Γνωστά είδη γάτας στην Ασία είναι η Περσική γάτα, η Σιβηρική, η Γάτα Άγκυρας και η Γάτα του Σιάμ. Στην Αφρική γνωστές είναι οι γάτες Αβησσυνίας, η Σομαλική και η αιγυπτιακή γάτα Μάου. Η γάτα Μάου είναι η μόνη στον κόσμο που έχει βούλες. 


Στη γάτα δεν αρέσει το νερό αλλά είναι πολύ καθαρό ζώο. Καθαρίζει το σώμα της γλείφοντας τη γούνα της. Το σάλιο της λειτουργεί ως καθαρτικό και αποσμητικό. Στις γάτες αρέσει να ανεβαίνουν σε ψηλά μέρη γιατί έτσι μπορούν να ελέγχουν την γύρω περιοχή. 

*Εγγύς Ανατολή: οι χώρες Τουρκία, Ισραήλ, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος, Αρμενία, Ιράκ.

Γιάννης Λ., Αλέξης Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου