Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Σήμερα 12 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 246 εκ. παιδιά, κάτω τον 18 ετών, δουλεύουν. Λέγοντας ¨παιδική εργασία¨ εννοούμε την εργασία από την οποία τα παιδιά χάνουν τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν όπως το σχολείο, το παιχνίδι κ.ά. 
Πολλά παιδιά κάνουν επικίνδυνη εργασία που βλάπτει τα παιδιά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Οι χώροι στους οποίους τα παιδιά ασκούν επικίνδυνη εργασία είναι οι κατασκευές, η εξόρυξη και η γεωργία.
Τα περισσότερα παιδιά απασχολούνται στη γεωργία, περισσότερα από 100 εκατ. που αποτελούν το 60% των εργαζόμενων παιδιών. Στη γεωργία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν τον οργανισμό τους. Επίσης χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα και κοφτερά εργαλεία. Τέλος, δουλεύουν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο σε υψηλές θερμοκρασίες. 
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 10.000 παιδιά σταματούν το σχολείο για να δουλέψουν. Περίπου 50.000 ανήλικοι εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, γεωργία. Σύμφωνα με το Ν 1837/89, που ισχύει στη χώρα μας, παιδιά άνω των 14 ετών επιτρέπεται να δουλέψουν μόνο σε ελαφριές εργασίες. Κάτι όμως που δεν τηρείται. 

Παναγιώτα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου