Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Παλιές ελληνικές εφημερίδες:¨Εφημερίς¨

Η πιο παλιά ελληνική εφημερίδα που έχει διασωθεί είναι η ¨Εφημερίς¨. Εκδίδονταν στη Βιέννη δύο φορές την εβδομάδα. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου 1790 και το τελευταίο το 1797.


Τη δημιούργησαν οι αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου που κατάγονταν από τη Σιάτιστα (ορεινή κωμόπολη της Κοζάνης). 


Οι αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου επίσης δημιούργησαν και την πρώτη σερβική εφημερίδα με το όνομα ¨Serbskija Novini¨- ¨Σερβική Εφημερίς¨ το 1791 έως το 1792.


Ήταν δίφυλλη αργότερα άλλαξε μέγεθος και έβγαινε με 8, 12 ή 16 σελίδες. Κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Τα νέα που έγραφε ήταν σχετικά με πολέμους της εποχής, πολιτικές ειδήσεις και κοινωνικές. Ακόμη υπήρχαν ποιήματα, μικρές αγγελίες, οικονομικές ειδήσεις αλλά ακόμη και... γυναικεία μόδα.
Ενώ σήμερα οι εφημερίδες έχουν την ύλη τους χωρισμένη κατά θέματα π.χ. κοινωνικά, πολιτικά κ.ά. η ¨Εφημερίς¨ δεν χρησιμοποιούσε τίτλους αλλά χώριζε τις ειδήσεις ανάλογα με τη χώρα ή την πόλη που συνέβαιναν. Έλληνες οι οποίοι ζούσαν σε άλλες χώρες  ή πόλεις υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν συνδρομητές της εφημερίδας. Έτσι, η εφημερίδα έφτανε σε όλη την Ευρώπη.

Δέσποινα Κ, Δήμητρα Κ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου