Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Δηλητηριώδη πουλιά...!

Πριν από λίγες μέρες, βρήκα στο διαδίκτυο μια σελίδα που μιλούσε για τα δηλητηριώδη... πουλιά! Ναι, σωστά διαβάσατε!  Δηλητηριώδη πουλιά!!! Εάν μέχρι τώρα νομίζατε ότι δηλητηριώδη είναι μόνο τα φίδια, καιρός να μάθετε ότι πρέπει να φυλάσσεστε και από κάποια είδη πτηνών.

Τα δύο πιο γνωστά είδη δηλητηριωδών πουλιών που υπάρχουν είναι το Hooded Pitohui και το Blue-capped Ifrita, που και τα δύο ζουν στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας. 
Τα παραπάνω πουλιά έχουν δηλητήριο στο δέρμα και στο φτέρωμα. Αν κάποιος αγγίζει τα πουλιά το δηλητήριο τους έχει ως αποτέλεσμα έντονη φαγούρα, οίδημα ή πρήξιμο. Σε ανθρώπους με αλλεργία μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικό σοκ. 


Το πρώτο πουλί, το Hooded Pitohui, έχει μαύρο κεφάλι και πορτοκαλί το υπόλοιπο σώμα του. Έχει ως βασική του τροφή τα σκαθάρια Choresine, για τα οποία τρελαίνεται. Από αυτά παίρνει και το δηλητήριο μιας και αυτά έχουν μια δηλητηριώδη βατραχοτοξίνη στο σώμα τους. Τα πτηνά από μόνα τους δεν παράγουν δηλητήριο αλλά το παίρνουν μέσα από την τροφή τους. Το δηλητήριο μαζεύεται βασικά στα φτερά της κοιλιάς, του στήθους και των ποδιών του πουλιού. Όποιος το αγγίξει νιώθει μούδιασμα και φαγούρα. 



Το δεύτερο πουλί, το Blue-capped Ifrita, ξεχωρίζει για το μπλε λοφίο του, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομά του. Το υπόλοιπο του σώμα είναι καστανοκίτρινο. Η τροφή του αποτελείται από καρπούς και έντομα που από αυτά παίρνει το δηλητήριο.
Το δηλητήριο που έχουν τα πουλιά αυτά μπορεί να βλάψει όποιον τα αγγίξει αλλά δε βλάπτει τα ίδια. Αντιθέτως, τα προστατεύει από μολύνσεις και από τους εχθρούς τους (σαρκοφάγα ζώα). 

Αγγελική Μ. (Ε1΄) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου