Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Σκίουρος ή βερβερίτσα

Το ζώο σκίουρος ονομάζεται αλλιώς και βερβερίτσα. Η λέξη σκίουρος είναι σύνθετη από τις λέξεις σκιά+ουρά. Είναι ένα μικρό θηλαστικό και τρωκτικό. Ο σκίουρος κατάγεται από την οικογένεια των Σκιουρίδων. Σκίουροι υπάρχουν παντού στον κόσμο εκτός από την Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα, τη Μαδαγασκάρη και την Ανταρκτική. 
Μερικοί σκίουροι έχουν ουρά που έχει μήκος όσο και το σώμα τους. Τα πισινά πόδια του σκίουρου είναι μεγάλα ενώ με τα μπροστινά μπορεί να κρατάει την τροφή του. Οι σκίουροι έχουν διάφορα χρώματα ανάλογα με το είδος τους: μαύρο, κόκκινο, γκρίζο, καφέ και λευκό. Το τρίχωμά τους είναι διπλό. Από μέσα είναι πυκνό και απαλό ενώ απέξω έχει μακριές, σκληρές τρίχες. Τα αυτιά του είναι στητά (όρθια και ακίνητα) και τριγωνικά.


Οι μεγαλύτεροι σκίουροι ονομάζονται μαρμότες και ζυγίζουν μέχρι 8 κιλά. Οι μικρότεροι σκίουροι ζουν στη δυτική Αφρική και έχουν βάρος 15 γραμμάρια. Οι σκίουροι είναι παμφάγα ζώα (τρώνε και φυτά και σάρκα).  Τροφή τους είναι: καρύδια, καρποί, φρούτα, έντομα, αυγά μικρών θηλαστικών, πουλιών. Κάποιοι σκίουροι   του εδάφους πέφτουν σε χειμερία νάρκη. 


Υπάρχουν σκίουροι που γεννούν 1 φορά το χρόνο και σκίουροι που γεννούν 2 φορές το χρόνο. Αυτοί που ζουν στο έδαφος γεννούν 6 έως 9 μικρά, ενώ αυτοί που ζουν στα δέντρα γεννούν 2 έως 4 μικρά. Τα σκιουράκια γεννιούνται με κλειστά μάτια και χωρίς τρίχωμα. Μετά από έναν μήνα ανοίγουν τα μάτια τους και μετά λίγο καιρό μπορούν να βγουν από τη φωλιά τους. 


Σε κάποιες χώρες τρώνε το κρέας τους (Η.Π.Α.). Σε άλλες θεωρούν πολύτιμη τη γούνα τους (Ρωσία, Καναδάς). 
Σκίουρους συναντάμε σε κόμικς και σε καρτούν. Ιδιαίτερα γνωστοί είναι ο Τσιπ και ο Ντέηλ. 


Βικτώρια Κ. , Δήμητρα-Ραφαηλία Γ., Γιάννης Λ. (Ε1΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου