Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Νίκος Καζαντζάκης



Με αφορμή ένα απόσπασμα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη το ¨Αναφορά στον Γκρέκο¨ αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. 
Έτσι χωριστήκαμε σε ομάδες. Η κάθε ομάδα ασχολήθηκε και με διαφορετικό θέμα. Μια ομάδα βρήκε και έγραψε πληροφορίες για τη ζωή του, άλλη για τα ταξίδια του και τις σπουδές του, μία τρίτη για τα έργα του ενώ η τέταρτη καταπιάστηκε με την κατασκευή σχετικής αφίσας. 


Επιπλέον κάποιοι συμμαθητές μας προσπάθησαν και κατέγραψαν σε χαρτονάκια κάποιες από τις πιο γνωστές φράσεις του συγγραφέα. 




Η όλη διαδικασία μας ενθουσίασε πολύ, αφού έτσι μπορέσαμε να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. 

Νίκος Τσ. (Στ3΄) 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883, όταν η Κρήτη αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν γιος του εμπόρου γεωργικών προϊόντων και κρασιού, Μιχάλη Καζαντζάκη και της Μαρίας ενώ είχε και δύο αδελφές. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από το σημερινό χωριό Μυρτιά Ηρακλείου, όπου σήμερα βρίσκεται το μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.
Στο Ηράκλειο, φοιτά στο δημοτικό σχολείο, όμως η κανονικότητα της παιδικής του ηλικίας διακόπτεται το 1897. 
Μετά από δύο χρόνια, στη Νάξο ο Νίκος ξεκινά τις γυμνασιακές του σπουδές στη γαλλική εμπορική σχολή του Τιμίου Σταυρού. Μαθαίνει γαλλικά και ιταλικά και αρχίζει να γνωρίζει την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Το φθινόπωρο του 1902, ο Καζαντζάκης πηγαίνει στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική Σχολή. Για ένα διάστημα εγκαθίσταται στην Αθήνα και συνεργάζεται ως χρονογράφος στην εφημερίδα Ακρόπολις.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Σινά. 
Από το 1951 η υγεία του κλονίζεται. Στα τέλη του 1957 μετά από ένα τελευταίο ταξίδι στην Κίνα και την Ιαπωνία γύρισε με βαριάς μορφής λευχαιμία. Μεταφέρθηκε στην πανεπιστημιακή κλινική στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου και πέθανε. Είναι θαμμένος στα ενετικά τείχη γύρω από την πόλη του Ηρακλείου στον πύργο Μαρτινέγκο. 
Στον τάφο του χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:



Μερικά από τα έργα του:

 Αναφορά στον Γκρέκο.
Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Ο Καπετάν Μιχάλης.
Ασκητική.
Ο Φτωχούλης του Θεού.
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.
Στα παλάτια της Κνωσού.
Σπασμένες ψυχές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου